De curând, la Editura „Compania” a apărut un nou titlu din seria Clar Obscur, « Fereastra Serviciilor Secrete. România în jocul strategiilor globale » de Aurel I. Rogojan.
„Serviciile văd, ca şi noi, efectele dezastruoase ale guvernărilor din ultimii 30 de ani. Dar ele pot scruta şi neputinţa naţională, « hrănită » de planurile cinice ale marilor puteri, de presiunile şantajiste ale vecinilor şi de toleranţa noastră păguboasă la trădare, incompetenţa, corupţia. De la fereastra lor secretă, peisajul arată mult mai accidentat decât îl ştim, dar atât de clar, încât se zăresc, documentate de arhive, pâna şi contribuţiile otrăvite ale propriilor lor agenţi. Poate vreun onest proiect de ţară să ignore o asemenea geografie?”, a scris autorul cărţii.
Aurel I. Rogojan (născut în 1949 la Inceşti, Ceica, în judeţul Bihor) şi-a consacrat întreaga carieră Şcolii Naţionale de Informaţii pentru Securitate Naţională. Şef de promoţie al Şcolii Militare de Ofiţeri Activi a Consiliului Securităţii Statului, cu specializarea în contraspionaj (1970), şi absolvent al Facultăţii de Drept din Bucureşti (1973), a făcut şi studii postuniversitare de psihopedagogie, criminologie şi management politico-administrativ. Activitatea profesională şi-a început-o în 1970, la Securitatea Municipiului Bucureşti. Între 1977 şi 1985, a fost şeful de cabinet al generalului colonel Iulian Vlad (secretar de stat în Ministerul de Interne, din 1984 adjunct al Ministrului de Interne, iar din 1987 Ministru secretar de stat
şi şef al Departamentului Securităţii Statului – D.S.S.). Evenimentele din decembrie 1989 l-au găsit pe Aurel I. Rogojan la comanda Serviciului Independent Secretariat-Juridic al D.S.S. Între 1990 şi 2006, în cadrul Serviciului Român de Informaţii, s-a ocupat de reglementarea şi planificarea activităţii de informaţii, a predat în instituţii de profil şi a asigurat, din posturi de mare răspundere, managementul resurselor informaţionale. S-a aflat neîntrerupt în activitate între 1970 şi 2006. Pe lângă articole, interviuri şi conferinţe apărute în presă, a publicat o serie de lucrări în regim de «informaţii clasificate», precum şi volumul « 1989. Dintr-o iarnă în alta. România în resorturile secrete ale istoriei » (Editura Proema, Baia Mare, 2009).
Este coautor al lucrărilor: “Servicii secrete străine. Retrospectivă şi actualitate. Interferenţe în spaţiul românesc” – împreună cu Marian Ureche (vol. 1 şi 2, Editura Paco, Bucureşti, 1999-2000); împreună cu Traian-Valentin Poncea, “Servicii secrete din Ungaria” (Editura Academiei Naţionale de Informaţii, Bucureşti, 2003), “Spionajul ungar în România” (Editura Elion, Bucureşti, 2007), “Istorie, geopolitică şi spionaj în Balcanii de Vest” (Editura Proema, Baia Mare, 2009).