În perioada 22-31 iulie 2011, la Praga, în cadrul celei de-a XXXVII-a ediţii a festivalului internaţional al artelor spectacolului „Şcoala de Vară de la Uherské Hradiště“, Institutul Cultural Român din Praga organizează secţiunea „Focus România“ – antologia cinematografiei româneşti de la sfârşitul secolului al XIX-lea până în prezent.
Acesta este unul dintre primele şi cele mai ample programe de după 1989 dedicate cinematografiei române în ansamblu, nu numai unei anumite perioade din istoria sa. Antologia va cuprinde patru secţiuni: Epoca filmului mut, Atitudinea critică în cadrul sistemului – filmele româneşti de opoziţie ale anilor ’70 şi ’80, Ceauşescu şi Revoluţia română, Noul Val Românesc. Cele 35 de filme propuse pentru proiecţie în cadrul „Şcolii deVară de la Uherské Hradiště“ acoperă intervalul de timp de la prima proiecţie şi de la primele filme mute româneşti de la sfârşitul sec. al XIX-lea (pe 27 mai 1896 a avut loc prima proiecţie de film de pe teritoriul României) până astăzi, trecând prin perioada de cenzură comunistă, peliculele care prezintă Revoluţia Română şi perioada imediat următoare, până la premiile obţinute recent de tinerii regizori români la festivalurile internaţionale.
Pe lângă proiecţiile propriu-zise, în cadrul Şcolii de Vară vor avea loc şi mese rotunde dedicate cinematografiei române şi medalioane de autor cu participarea invitaţilor din România. Printre invitaţii români se numără Andrei Ujică, Mircea Daneliuc, Ruxandra Zenide şi actorii Crisantema Oana Ghioca şi Andi Vasluianu. În afara oaspeţilor români, la această ediţie a Festivalului şi-au confirmat deja participarea mari nume ale cinematografiei internaţionale precum Emir Kusturica şi Aki Kaurismäki.
Festivalul se desfăşoară în 11 săli de cinema şi în două cinematografe de vară din oraşul Uherské Hradiště şi este organizat de Asociaţia Cluburilor de Film din Cehia, în cooperare cu Arhiva Cehă de Film, arhivele de film din ţările participante şi, în acest an, în colaborare cu Institutul Cultural Român din Praga.
Fiecare ediţie a Festivalului „Şcoala de Vară de la Uherské Hradiště“ este dedicată unei cinematografii naţionale care a avut, la un moment dat, ceva important de spus în lumea filmului. După o pauză de câţiva ani, când s-a concentrat în principal asupra cinematografiilor tradiţionale sau exotice, Şcoala de Vară abordează din nou cinematografia unei ţări din fostul lagăr socialist. Ultima mare antologie consacrată unei foste ţări socialiste a fost consemnată în anul 2000, când a fost prezentată cinematografia iugoslavă şi a ţărilor ex-iugoslave apărute ulterior căderii regimurilor totalitare.