La Editura Polirom, în colecția “Științe politice. Opus”, a apărut volumul “Aleksandr Soljenitin. Dincolo de ideologie” de Daniel J. Mahoney, în traducerea lui Nicolae Drăgușin. Volumul a apărut cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.
Dacă despre Soljenițîn s-a putut spune că, sub aspectul urmărilor pe care le-a avut asupra istoriei, este scriitorul dominant al secolului XX, Daniel J. Mahoney are în vedere în cartea sa tocmai latura de disidență politică ce ar îndreptăți afirmația de mai sus. Bineînțeles, autorul nu pretinde că Soljenițîn ar fi un filosof politic în sensul strict al cuvântului, dar reușește să-i reconstituie, în diferite etape și din diferite lucrări (unele netraduse în limba română, precum vastul proiect Roata roșie, dedicat căderii Rusiei imperiale și nașterii Uniunii Sovietice), viziunea asupra condiției politice a omului. Sunt interesante mai ales punerea în contextul epocii a acestei viziuni și comparațiile cu figuri politice și nu numai de prim-plan, inclusiv disidenți precum Václav Havel.
„Prin această carte concisă și densă, cititorul român are șansa întâlnirii cu o extraordinară figură a secolului XX: Aleksandr Soljenițîn, gânditor politic. Analizând vasta operă literară a autorului rus, profesorul Daniel Mahoney – el însuși reputat filosof american și strălucit discipol al lui Pierre Manent – scoate la suprafață apologia pe care acesta o face societății civile și libertății moderate de responsabilitate. Martor al ororilor totalitare și victimă a comunismului bolșevic, Soljenițîn propune o luminoasă etică a reconcilierii prin căință personală și curaj moral. Într-un spațiu public dominat de ipocrizie și autovictimizare, modelul său se impune demn și izbăvitor. Confruntat cu minciuna și lașitatea veacului, Soljenițîn nu obosește să rostească adevărul în iubire.” (Mihail Neamțu)
„O lecție despre măreția umană, o lucrare esențială pentru a înțelege tirania modernă.” (Pierre Manent)
Daniel J. Mahoney este profesor de știinte politice la Assumption College, SUA. Este autorul unor lucrări traduse în mai multe limbi, dintre care menționăm: The Liberal Political Science of Raymond Aron (1992), De Gaulle: Statesmanship, Grandeur and Modern Democracy (2001), Bertrand de Jouvenel: The Conservative Liberal and the Illusions of Modernity (2005), The Conservative Foundations of Liberal Order (2011). Eseuri și recenzii ale sale au apărut în numeroase reviste, printre care The National Interest, The New Criterion, Perspectives on Political Science, Polity, The Public Interest si The Weekly Standard. În 1999 fost distins cu prestigiosul Premiu Aron.