La Editura Cartea Românească, în colecţia “Proză”, va apărea volumul “Ultimul canibal – jurnal de antropolog” de Hanna Bota. Ca antropolog, Hanna Bota ştie că trebuie să te cufunzi într-o lume necunoscută pentru a o cunoaşte mai bine pe a ta. „Ultimul canibal” descrie o experienţă senzaţională, o premieră absolută în diaristica românească.
“Ultimul canibal” este un jurnal scris după o lună petrecută în mijlocul triburilor izolate ale arhipelagului Vanuatu, Pacificul de Sud, insulele Efate, Moso, Tanna şi Espiritu Santo. Urmărind îndeaproape stilul de viaţă al acestor descendenţi ai canibalilor, trăind în colibele lor, mâncând hrana lor, participând la viaţa lor, autoarea a locuit singură printre ei, fără a avea în preajmă oameni albi, ceea ce a dus la o deosebită deschidere din partea lor. Aceştia au dezvăluit, în premieră mondială, rituri şi practici ceremoniale, obiecte-tabu, pietre sfinte pentru închinare, dansurişi viaţă pur şi simplu.. În situaţii adesea limită, pe trasee montane greu accesibile, cu hrană insuficientă sau de neingerat, înconjurată de băştinaşii primitivi, în clima şi vegetaţia tropicală, tînăra cercetătoare a descoperit trăiri rare, asemănări şi deosebiri uluitoare între cele două civilizaţii: cea occidentală, aflată în vârful piramidei al cărei exponent era, şi cea primitivă, la mare distanţă pe scara civilizaţiei.
Hanna Bota s-a născut pe 7 iulie 1968, Cluj Napoca. Este licenţiată în teologie (1999), în filologie (2003), master în etnologie şi folclor (2004) la Universitatea din Bucureşti, doctorand în antropologie culturală la Universitatea de Vest din Timişoara, este cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie Orală, Universitatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca. Poetă şi prozatoare, colaborează la diverse reviste din ţară şi străinătate. Cărţi publicate, poezie: Candidaţi pentru ploaia târzie, Ed. Idea, 1994 ; Dincolo de sine, Editura Viaţă şi Sănătate, 1997 ; Ultimele poeme închipuite ale lui VV în transcriere imaginară de…,Editura Etnograph, 2003 ; Elogiul pietrei, Editura Etnograph, 2004; Jurnalul unui nabi, Editura Graphe, 2007 ; Don’t play with the snakes, Editura Napoca Star, 2008; antologie de poezie tradusă în engleză; Poeme pentru Yerutonga, Editura Brumar, 2010. Proză: Tabla de şah, Editura. Limes, 2006 ; Maria din Magdala, Editura Limes, 2007 ; Cronicile memoriei, jurnal, memorialistică, Casa Cărţii de Ştiinţă, 2010. Maria di Magdala, Edizioni Moderna, Ravenna, Italia (traducerea în italiana a romanului Maria din Magdala), 2010.
Aseara am vazut emisiune pe TRANSILVANIA look, si am ramas fascinata ca mai exista romani si nu numai care dincolo de politica , lupta pentru supravietuire , traiesc si sunt interesati si de alt ceva . Inseamna ca nu este totul pierdut , mai este o sansa pentru acest popor .
Ca exista oameni care pot schimba mentalitati.
TOATA STIMA SI RESPECTUL !