spot_img

Premiile USR Cluj pentru anul editorial 2010

Joi, 2 iunie 2011, ora 12:00, se decernează Premiile Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Cluj, pentru anul editorial 2010. Juriul a fost format din: Titu Popescu, preşedinte, Rodica Marian şi Mihai Dragolea, membri; Karácsonyi Zsolt, Király Lászlo – pentru literatura maghiară.

„Ediţia din acest an a Premiilor Filialei clujene a USR introduce mai decis o „inovaţie” tatonată în anii precedenţi: toate premiile noastre, fără excepţie, au un nume. E o modalitate de rememorare a valorilor literaturii transilvane, un exerciţiu de admiraţie, un semn al situării într-o continuitate, într-o tradiţie. Cu alte cuvinte, toate cărţile premiate sunt „cărţi ale anului” de vreme ce juriul le-a ales după o selecţie prelungă dintre sutele de volume înscrise în concurs. Ba, mai mult, la Cluj funcţionează de câţiva ani regula autosesizării: membrii juriului au libertatea, dar şi datoria de a se autosesiza în legătură cu o carte bună şi bine primită de critică şi de publicul cititor chiar dacă nu a fost depusă la Filială nici de autor, nici de editură.

Ca în fiecare an, premiile sunt sponsorizate de Primărie şi Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca (partenerul tradiţional al proiectelor noastre din programul Scriitorul în cetate), dar şi de omul de afaceri Remus Pop, figură generoasă legată de primii ani ai Echinoxului. Li se alătură, din nou, Centrul Cultural Francez Cluj care acordă tot un premiu cu nume, francez şi transilvan deopotrivă: Henri Jacquier.

Ni se pare important să premiem cât mai multe dintre cărţile bune ale anului precedent şi să putem spune, cu mâna pe inimă, că toate cărţile premiate sunt cărţi bune.”, a declarat Irina Petraş.

Premiile pentru poezie:

Premiul Lucian Blagapentru Poezie – ION POP

Premiul A.E. Baconskypentru Poezie – ION MUREŞAN

Premiul INTERART – pentru Poezie (oferit de Remus Pop) – ALEXA GAVRIL BÂLE

Premiul Lászlóffy Aladár pentru Poezie (Minorităţi) – ZUDOR JÁNOS

Au fost nominalizaţi: Horia Bădescu, Alexa Gavril Bâle, Ion Cristofor, Letiţia Ilea, Ion Mureşan, Marcel Mureşeanu, Maria Pal, Ion Pop, Ion Vădan, Zudor János

Premiile pentru proză:

Premiul Ion Agârbiceanu – pentru Proză – RADU MAREŞ

Premiul Pavel Dan – pentru Proză – DORA PAVEL

Premiul Liviu Rebreanu – pentru Proză – LEON-IOSIF GRAPINI

Premiul Al Căprariu – pentru Proză (oferit de Remus Pop) – TATIANA DRAGOMIR

Premiul Negoiţă Irimie  – pentru Proză (oferit de Remus Pop) – MARIA VAIDA-VOEVOD

Premiul Páskándi Géza, pentru Proză (Minorităţi) – MÓZES ATTILA

Nominalizaţi: Ruxandra Cesereanu, Doina Cetea, Tatiana Dragomir, Walter Ghidibaca, Leon-Iosif Grapini, Radu Mareş, Mózes Attila, Dora Pavel, Maria Vaida-Voevod

Premii critică, istorie literară, eseu, publicistică:

Premiul Mircea Zaciu – pentru Critică, istorie literară şi eseuŞTEFAN BORBELY

Premiul Ioana Em. PetrescuCritică, Istorie lit., Eseu – MIRCEA POPA

Premiul Dsida Jenő – pentru lucrări de referinţă (Minorităţi)DÁVID GYULA

Premiul I.D. Sârbu pentru Publicistică (oferit de Remus Pop) – GHEORGHE PÂRJA

Nominalizaţi: Ioan-Pavel Azap, Ştefan Borbély, Dávid Gyula, Ioan Negru, Gheorghe Pârja, Mircea Popa

Premiul Radu Stancapentru Teatru/ teatrologie – CORNEL UDREA

Nominalizări teatru/ teatrologie: Radu Ţuculescu, Cornel Udrea

Premii debut:

Premiul Marian Papahagipentru Debut – ANCA HAŢIEGAN

Premiul Mongolu pentru Debut (oferit de Remus Pop) – NICOLAE BERINDEIU

Nominalizări: Nicolae Berindeiu, Anca Haţiegan

Premii traduceri:

Premiul Eta BoeriuTraduceriGABRIELA LUNGU

Premiul Henri Jacquier pt. traduceri (oferit de Centrul cult. Francez) – ION CRISTOFOR

Nominalizări traduceri: Ion Cristofor, Gabriela Lungu, Ioana Sasu-Bolba

PREMIUL N. Drăganu PREMIUL PRIMARULUI OVIDIU PECICAN, IRINA PETRAŞ

Premii oferite cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca, al omului de afaceri Remus Pop şi al Centrului Cultural Francez Cluj.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508