Etapa a doua a proiectului studiOpera, implementat de Opera Naţională Bucureşti, prin Studioul Experimental de Operă şi Balet “Ludovic Spiess” (SEOB), în parteneriat cu Accademia Teatro alla Scala şi SVASTA ICG România, a ajuns la final. De-a lungul acestei etape a fost elaborat şi s-a derulat un amplu program de perfecţionare şi de „formare de formatori”.
Aceşti formatori, peste 30, vor preda cursuri de specialitate în cea de-a treia şi ultima etapă a proiectului.
Proiectul studiOpera – “Formare profesională specifică în cadrul Studioului Experimental de Operă şi Balet pentru meserii de scenă şi abilităţi de management cultural în domeniul artelor spectacolului” se derulează în perioada 1 noiembrie 2009 – 1 noiembrie 2012.
Etapa a doua a proiectului, care a avut loc în perioada iulie 2010 – iunie 2011, a ajuns la final. „Formarea de formatori” a fost realizată cu sprijinul specialiştilor din Italia, profesori ai Academiei Teatrului La Scala şi profesionişti ai Teatrului Scala sau angajaţi ai altor instituţii de prestigiu din Italia (cum ar fi Piccolo Teatro din Milano, Festivalul Internaţional de Film de la Roma, Festivalul Pergolesi Spontini din Jesi), precum şi a câtorva profesori din România. O mare parte din cursuri s-au desfăşurat la Bucureşti, altele au presupus însă deplasarea cursanţilor la Milano, mai ales în situaţiile în care specializarea a însemnat dobândirea de abilităţi practice prin urmărirea profesioniştilor italieni la locul de lucru (în ateliere, în sălile de repetiţii, la pregătirea unui spectacol pe scenă etc.).
Peste 30 de profesionişti din cadrul ONB, grupaţi în mai multe categorii în funcţie de specializare, au urmat cursurile de formator:
– Solişti vocali şi maeştri corepetitori, care vor deveni formatori Maeştri Studii de Canto pentru Cursuri de Cântăreţ, conform stardardului ocupaţional;
– Formatori Maeştri de balet pentru cursuri de Dansator;
– Formatori Tehnicieni pentru cursuri de tehnicieni de scenă şi de atelier (Croitorie, Maestru Lumini, Perucherie – Machiaj);
– Formatori pentru Management Cultural în artele spectacolului.
La finalul acestor luni de pregătire, viitorii formatori au urmat şi un curs pedagogic pentru a obţine certificatul de absolvire eliberat de CNFPA (Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor), care conferă cursanţilor dreptul de a preda în cadrul ultimei etape a proiectului. Angajaţii ONB care au urmat aceste cursuri de specializare, alături de un număr de formatori italieni, vor deveni aşadar formatori pentru colegii lor din Opera Naţională Bucureşti.