Miercuri, 8 iunie 2011, ora 17:00, la sediul Bibliotecii Centrale Universitare din Bucureşti, s-au acordat Premiile Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2010, precum şi Premiul Naţional de Literatură. Juriul de nominalizări a fost format din: Dan Cristea (preşedinte), Horia Gârbea, Antonio Patraş, Ovidiu Pecican, Vasile Spiridon şi Slavomir Gvozdenovici (pentru literatura în limba minorităţilor). Juriul de decernare a premiilor a fost format din Mircea Bârsilă, Paul Cernat, Alexandru Dobrescu, Gellu Dorian şi Ion Pop. Au fost acordate premii la secţiunile Poezie, Proză, Critică şi istorie literară, eseu, Premiul pentru traduceri din literatura universală şi Premiul Fundaţiei Andrei Bantaş, Premii speciale (publicistică, memorii, jurnale etc.), Debut, Premiul pentru literatură în limbile minorităţilor şi Premiul Naţional de Literatură.
Criticul literar Gabriel Dimisianu a primit, miercuri, 8 iunie 2011, Premiul Naţional de Literatură. La acest premiu a mai fost nominalizat regretatul scriitor, scenarist şi publicist Fănuş Neagu.
„Gândul meu se îndreaptă spre originalul scriitor Fănuş Neagu, dragul nostru Fănuş Neagu, care nu mai este printre noi”, a spus cu emoţie criticul literar, care a remarcat că USR îşi dovedeşte din nou vitalitatea prin acordarea acestor premii, în această aulă, în care îşi aminteşte că a audiat cursurile lui Tudor Vianu.
La rândul său, criticul literar Nicolae Manolescu, preşedintele USR, a apreciat că „premianţii sunt de primă mână”, iar juriul şi-a făcut datoria cu competenţă şi competitivitate, având în vedere orgoliile scriitorilor.”Premiile au fost acordate unor cărţi şi nu unor oameni”, a mai spus Nicolae Manolescu.
“Cred că, după cum ştiţi şi din comunicatul din “România literară” legat de juriul de nominalizări, ceea ce ni s-a oferit nouă, juriului de premiere, a scos din concurs câteva cărţi care ar fi meritat să intre în discuţie. Peste această problemă ivită şi regretabilă, premiile i-au mulţumit în cea mai mare parte atât pe cei laureaţi, cât şi pe cei care au făcut parte din juriu. În general, au fost bine apreciate şi de public şi de conducerea USR, iar juriul nu a dat în vileag până in momentul premierii, aceste volume câştigătoare. Din punctul meu de vedere, premiile au fost corecte în proporţie de 99 %.”, a declarat Gellu Dorian pentru AgenţiadeCarte.
Ion Mureşan pentru volumul său “Cartea alcool”, Editura Cahramides, este multipremiatul anului 2011. În ianuarie 2011, în cadrul Galei Tinerilor Scriitori, i s-a decernat premiul „Cea mai bună carte de poezie a anului 2010”. Volumul a mai fost distins cu: Premiul Radio România Cultural; Premiul revistei “Observator Cultural”; Premiul USR-Filiala Cluj.
Menţionăm că cele mai multe dintre volumele nominalizate în topul de carte iniţiat de AgenţiadeCarte.ro, top intitulat “Cărţile anului 2010”, se regăsesc şi în opţiunile juriilor de nominalizare şi de jurizare a Premiilor USR, ceea ce face predicţia cititorilor Agenţieide Carte.ro, care au votat, un bun instrument de valorizare a literaturii române contemporane.
USR a acordat următoarele premii:
Poezie: Ion Mureşan, “Cartea Alcool”, Ed. Charmides
Proză: Radu Mareş, “Când ne vom întoarce”, Ed. Limes
Dramaturgie: nu s-a acordat
Literatură pentru copii şi tineret: nu s-a acordat
Critică şi istorie literară, eseu: Mihai Dinu, “Un alt Bolintineanu – gânduri despre natura poeziei”, Ed. Spandugino
Premiul pentru traduceri din literatura universală: Rareş Moldovan, Thomas Pynchon, “Curcubeul gravitaţiei”, Ed. Polirom
Premiul Fundaţiei Andrei Bantaş: Domnica Drumea şi Petru Ilieşu, Allen Ginsberg, “Howl şi alte poeme”, Ed. Polirom
Premii speciale: Andrei Oişteanu şi Ion Vianu
Debut: Sorin Despot, “Apasă”, Ed. Cartea Românească
Premiul pentru literatură în limbile minorităţilor: Liubinca Perinaţ Stancov, “Exerciţii pentru un soare postum”, poezii, limba sârbă
[…] 2010, pentru care a primit Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din România (detalii aici). Mureşan este de asemenea eseist şi publicist. În 2005 a fost invitat să participe, alături […]
[…] “Cartea Alcool” de Ion Mureşan (editura Charmides, 2010) a fost desemnată Cartea de Poezie a anului 2010 în cadrul Galei Tinerilor Scriitori/CARTEA DE POEZIE A ANULUI 2010 şi, de asemenea, a primit Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din România (detalii aici). […]