Scriitorul Bogdan Suceavă a postat joi, 23 iunie 2011, pe profilul său personal de pe Facebook, motivele demisiei sale din Uniunea Scriitorilor România, la 3 noiembrie 2009. Astfel, colegii din Uniunea Scriitorilor au aflat că Bogdan Suceavă a deschis seria demisiilor din USR în guvernarea Nicolae Manolescu. Recent, romancierul Nicolae Breban şi-a dat demisia din Consiliul USR, iar poetul Iulian Tănase şi criticul literar Daniel Cristea-Enache şi-au dat demisia chiar din USR. Scriitorul O. Nimigean a anunţat, de asemenea, că s-a autosuspendat din USR.
AgenţiadeCarte.ro vă prezintă, în exclusivitate, postarea scriitorului Bogdan Suceavă pe contul său Facebook:
„Pe 3 noiembrie 2009 am transmis Uniunii Scriitorilor din România demisia mea din calitatea de membru al USR. Aşadar, am fost membru al Uniunii între 1 ianuarie 2002 şi 3 noiembrie 2009. În acest interval, am participat o dată la alegerile conducerii USR, în iulie 2005.
Nu am spus nicăieri de ce am demisionat. Am să o fac aici. Mă simt confortabil să includ aici aceste comentarii pentru că nu ocup spaţiul nici unui program editorial. E spaţiul meu virtual. Nu ar avea cum să deranjeze pe cineva.
Chestiunile care m-au preocupat în toamna lui 2009, au fost următoarele:
(1) Felul cum au fost organizate alegerile din toamna lui 2009 şi cum s-a pregătit procesul de votare, prin reprezentanţi a căror selectare putea fi determinată, nu mai poate fi, după standardele de azi, expresia unui proces democratic. Această formulă de vot este concepută pentru a reduce la tăcere opiniile nedorite. În toamna lui 2009, înainte de noile lor alegeri, nu mă mai simţeam confortabil să girez prin prezenţa mea, ca membru, o formulă electorală nedemocratică.
(2) Conform statutului, mandatul preşedintelui USR trebuia să înceteze la jumătatea lunii iulie 2009. Alegerile pentru noul mandat au avut loc după patru ani şi patru luni, deci USR a fost administrată vreme de patru luni dincolo de termenul precizat în mandat. Astfel de aproximaţii în aplicarea unui statut sunt expresia arbitrariului şi nu ajută instituirii unui climat de profesionalism şi legalitate.
(3) Membrii USR nu primesc nici un fel de raport din partea conducerii asupra situaţiei financiare a Uniunii. Multe asociaţii profesionale, pe plan internaţional, discută aspectele financiare într-un climat de transparenţă, şi sunt interesate să includă viziunile membrilor lor în activitatea lor. Nu şi USR, care preferă lipsa de transparenţă.
(4) Am găsit inacceptabil ca unui scriitor român să-i fie decernată o importantă distincţie internaţională, aşa cum este premiul Medicis etranger, şi Uniunea Scriitorilor din România să nu găsească potrivit să salute acest important eveniment. Au făcut-o, în diverse forme, Preşedinţia României, Institutul Cultural Român, Editura Polirom şi Observatorul cultural, dar nu Uniunea Scriitorilor. A făcut-o Ambasada Franţei în România, dar nu Uniunea Scriitorilor. Astfel, percepţia pe care eu o aveam asupra circulaţiei valorilor literaturii se afla în contradicţie cu scala de valori pe care Uniunea Scriitorilor o promova public.
(5) Deloc în cele din urmă, nu cred că e corect din punct de vedere moral ca o anumită categorie artistică să caute formule legale pentru a obţine beneficii în aria protecţiei sociale. Nu se poate pretinde ca alte categorii profesionale să susţină direct sau indirect diverse programe sociale ale unei categorii artistice. Aici e un aspect imoral pe care nu l-am văzut discutat de nimeni. Apartenenţa la o asociaţie profesională nu ar trebui să fie motivată de raţiuni care ţin mai degrabă de caritate; orice drept în plus obţinut de o categorie profesională e o formă de a trişa societatea.
Acestea au fost motivele pentru care nu am mai dorit să fiu membru al Uniunii Scriitorilor din România”
Bogdan Suceavă
[…] http://www.agentiadecarte.ro/2011/06/exclusiv-%e2%80%9ede-ce-am-parasit-pe-3-noiembrie-2009-uniunea-… […]
[…] Uniunii Scriitorilor isca valuri sau mai bine zis, cum ar fi zis, “veselul Alecsandri:, “valurele” pe […]