Luni, 20 iunie 2011, de la ora 20.00, la Centrul Ceh, Str. Ion Ghica nr. 11, Bucureşti, va fi sărbătorită disidenta birmaneză Aung San Suu Kyi, care împlineşte 66 de ani. Timp de 15 ani ea şi-a petrecut ziua de naştere în închisoare.
Cei care vor participa la eveniment vor putea urmări filmul „Into the Current: Burma’s Political Prisoners”, în regia lui Jeanne Hallacy. După vizionarea filmului vor vorbi ambasadorul Republicii Cehe în România, Jiri Sitler (între anii 2001-2006 a fost ambasador pentru Birmania) şi Luciana Ghica, profesoară de ştiinţe politice la Universitatea din Bucureşti.
Aung San Suu Kyi (născută pe 19 iunie, 1945 în localitatea Rangoon, Birmania, acum cunoscută ca Yangon, Myanmar) este o militantă pro-democraţie din Myanmar (fostă Birmania) şi o opozantă a regimului militar exercitat în ţara ei natală. În 1990, devotata budistă a câştigat Premiul Rafto şi Premiul Sakharov pentru libertate în gândire. În anul 1991 ea a câştigat Premiul Nobel pentru Pace ca urmare a eforturilor ei paşnice şi non-violente împotriva regimului militar opresiv.
Puternic influenţată de filosofia nonviolenţei a lui Mahatma Gandhi, Aung San Suu Kyi a intrat în politică pentru a lupta pentru democraţie şi, ca urmare, a fost arestată la domiciliu în 1989. În schimbul libertăţii, i s-a propus, în repetate rânduri, părăsirea ţării, dar aceasta a refuzat, conştientizând imposibilitatea unei reveniri ulterioare.
Timp de mai mulţi ani a fost reţinută la domiciliu, ulterior a fost încarcerată şi apoi din nou arestată la domiciliu. În 1997, când soţul ei, cetăţean britanic, a fost diagnosticat cu cancer, Aung San Suu Kyi nu a primit viza pentru a merge la el, aşa că nu l-a mai văzut niciodată. La fel cum nu îşi cunoaşte nici nora şi nepotul, care locuiesc cu fiul ei în Marea Britanie.