Joi, 23 iunie 2011, de la orele 19.00, la Palatul Cesianu – Racoviţă (str. C.A. Rosetti nr. 5 din Bucureşti), Constantin Bălăceanu-Stolnici deschide seria întânirilor „Memorabilia” ale Centrului de Conferinţe ArtSociety, cu dezbaterea „Geneza culturii şi a artei”.
Constantin Bălăceanu-Stolnici (n. 6 iulie 1923, Bucureşti) este un om de ştiinţă român, medic neurolog, pioner în domeniul neurociberneticii, profesor de Neuropsihologie şi Anatomie a Sistemului nervos, membru de onoare al Academiei Române. Descendent al Bălăcenilor, veche familie boierească aparţinând nobilimii pământene, căreia în secolul al XVII-lea aula imperială vieneză i-a conferit titlul de conte al Sfântului Imperiu Romano-German şi i-a concesionat stema. Bălăceanu-Stolnici a urmat Liceul „I.C. Brătianu” din Piteşti, unde a dat bacalaureatul în 1941. Între anii 1941-1947 urmează cursurile Facultăţii de Medicină din Bucureşti, obţinând în 1948 titlul de Doctor în Medicină şi Chirurgie, cu teza Consideraţii asupra complexului cerebelo-dento-olivar, realizată sub conducerea profesorului Ion T. Niculescu. În 1967 a fost confirmat Doctor în Ştiinţe Medicale de către IMF-Bucureşti şi Ministerul Învăţământului.
De-a lungul timpului a primit mai multe distincţii: Membru de onoare al Academiei Române, Doctor honoris causa al Universităţii „Gr.T.Popa” din Iaşi, al Universităţii din Petroşani şi al Universităţii Ecologice din Bucureşti, a fost decorat cu „Crucea Patriarhală”, laureat al „Marelui Premiu” al Societăţii Franceze de Sinteze Înalte, a primit Meritul Maltez în grad de Ofiţer, Ordinul Steaua României în grad de Cavaler, a fost Membru de onoare al Grupului de Acţiune Antidrog – România şi a primit Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate.