La Editura Trei, în colecţia “Psihologia pentru toţi”, a apărut volumul “Căile îndrăgostirii. Cum ne alegem persoana iubită” de Ayala Malach Pines, în traducerea Cătălinei Necula. “Căile îndrăgostirii” descifrează misterele uneia dintre cele mai profunde experienţe omeneşti, realizând totodată o analiză detaliată a factorilor care duc la atracţie şi la iubirea romantică.
În calitate de psiholog social şi cercetător, Ayala Malach Pines analizează felul în care ne îndrăgostim, precum şi motivele pentru care alegem o anumită persoană. Ea utilizează experienţa clinică şi teoriile psihodinamice pentru a ne face să înţelegem modul în care imaginea romantică internă joacă un rol-cheie în alegerea persoanei, precum şi felul în care experienţele din copilărie, legate de iubire, modelează această imagine.
Cartea nu este un îndreptar pentru îndrăgostiţii deznădăjduiţi, ci o lucrare orientată spre cercetare, deosebit de interesantă pentru cei implicaţi în terapia de cuplu. Pentru cei aflaţi în căutarea iubirii, cât şi pentru cei care speră să o retrezească, această carte reprezintă un preţios ghid practic; ea reprezintă o lectură interesantă şi pentru cei care doresc să înţeleagă elementele atracţiei pe care o trăiesc, fără a pierde nimic din farmecul ei.
„Recomand această carte tuturor, pornind de la colegii mei, cercetători în domeniul ştiinţelor sociale, şi până la conductorul trenului cu navetişti.” (Arthur P. Aron, ph. d., profesor de psihologie, Universitatea de Stat New York, Stony Brook)
Trăim într-o cultură care ne construieşte aşteptări mari în privinţa iubirii romantice. Expresii de tipul „iubire la prima vedere”, „perechea perfectă” şi „făcuţi unul pentru celălalt” ne sunt familiare şi generează aşteptări mari în privinţa îndrăgostirii. Filmele, cărţile romantice şi miturile despre mari iubiri ajută la construirea acestor aşteptări. Cei mai mulţi indivizi crescuţi în cultura occidentală ştiu ce este iubirea romantică şi au trăit-o la un moment dat în viaţă, ea fiind una dintre cele mai puternice emoţii pozitive resimţite vreodată. Pentru unii dragostea poate fi chiar răspunsul pentru problema existenţei umane.
Experienţa clinică sugerează că relaţiile din copilărie cu părinţii au o influenţă mult mai mare asupra relaţiilor amoroase ale oamenilor de vârstă adultă decât ar putea sugera datele bazate pe percepţiile subiective ale oamenilor. Una dintre cele mai importante revelaţii pentru cuplurile care fac terapie este cât de puternice şi profunde sunt legăturile dintre relaţiile avute în copilărie cu părinţii şi relaţia lor romantică. Descoperirea acestui tip de legătură este importantă pentru a-i face pe oameni să înţeleagă calităţi pe care se poate să nu le fi înţeles şi acceptat uşor unul la celălalt.
Ayala Malach Pines este profesor, psiholog clinician, social şi organizaţional şi şefa catedrei de Administrarea Afacerilor de la Şcoala de Management a Universităţii Ben-Gurion din Israel. A activat ca terapeut de cuplu în America şi Israel, este autoarea a zece cărţi şi a fost publicată în mai mult de zece limbi.