Romanul lui A.B. Yehoshua, după care a fost realizat filmul „Managerul de resurse umane”, a fost tradus în colecţia Biblioteca Polirom. Ecranizarea acestui roman a fost propunerea Israelului de acest an la Premiile Oscar şi a fost distins cu 5 premii la Gala Premiilor Industriei de Film din Israel şi cu premiul publicului la Festivalul de Film de la Locarno.
A.B. Yehoshua este considerat drept unul dintre cei mai importanţi scriitori israelieni ai momentului. Cărţile sale au fost traduse în 28 de limbi. Romanul „Misiunea directorului de resurse umane” (traducere din limba ebraica de Any Shilon), a fost recompensat cu Los Angeles Times Book Prize.
O satiră la adresa insensibilităţii şi indiferenţei societătii contemporane, „Misiunea directorului de resurse umane” construieşte un univers populat de fiinţe cu suflete şi conştiinţe amorţite, în care doar un eveniment cutremurător mai poate redeştepta respectul pentru valori profund umane precum dragostea şi compasiunea pentru semeni.
Dupa Amos Oz, Zeruya Shalev şi Aharon Appelfeld, lista scriitorilor israelieni traduşi în colecţia „Biblioteca Polirom” se îmbogăţeşte cu încă un nume: A.B. Yehoshua.
A.B. Yehosua s-a născut în 1936, în Israel, într-o familie de evrei sefarzi. A studiat literatura şi filosofia la Universitatea Ebraică din Ierusalim şi a urmat o carieră didactică. De-a lungul vieţii a predat la multe universităţi prestigioase, precum Haifa, Oxford, Harvard, Chicago sau Princeton. A debutat ca scriitor în 1962, cu un volum de povestiri intitulat „Moartea şi bătrânul” (Mot Hazaken), dar şi-a încercat cu succes condeiul în domeniul dramaturgiei, eseisticii şi mai ales al romanului. Dintre cele mai apreciate romane ale sale amintim: „Amantul” (Ha-Me’ahev, 1977), „Un divorţ târziu” (Gerushim Meuharim, 1982), „Mr Mani” (Mar Mani, 1990), „Mireasa eliberată” (Ha-Kala Ha-Meshachreret, 2001), „Misiunea directorului de resurse umane” (Shlihuto Shel Ha-memouneh Al Mashabei Enosh, 2004; Polirom, 2011).