Boris Crăciun și Daniela Crăciun-Costin au editat, la Porțile Orientului din Iași, volumul „Dicționarul scriitorilor români de azi (din România, Basarabia, Bucovina de Nord, Banatul sârbesc, Europa Occidentală, Israel, America)”, 2011, unde sunt incluși, în mod judicios și echilibrat, circa două mii de scriitori români din zilele noastre.
“Ideea de a specifica răspândirea în lume a autorilor de literatură românească este foarte bună, uneori românii din diaspora contribuind hotărâtor la cunoașterea culturii și civilizației noastre pe tot globul, iar gândirea și libertatea lor de exprimare influențând modul de a scrie pentru cei rămași în țară. Vintilă Horia, Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Paul Goma, Marian Popa sunt nume de români cunoscuți în Europa, în America și pe alte continente. Poate ar fi trebuit incluși, contactați, scriitorii români din Australia și Noua Zeelandă, care publică atât cărți, cât și reviste românești ( de exemplu Ioan Miclău, George Roca).
Întocmirea fișelor de scriitori nu este un lucru ușor, iar de răspunsul autorilor la apelurile de a trimite date, imagini și fotografia personală depinde realizarea unei lucrări complete. Astfel, apreciem că meritul editorilor este cu atât mai mare.
Pe coperta 1 și pe coperta 4 sunt chipurile familiare ale unor mari scriitori și critici, cum sunt Nicolae Manolescu, Eugen Simion, Ana Blandiana, Ileana Mălăncioiu, Nicolae Dabija, Mircea Cărtărescu, Herta Muller,Augustin Buzura, Mircea Dinescu, Adam Puslojic, iar ici și colo apar fotografii din viața scriitorilor.
În prefață, intitulată „Galeria scriitorilor români din anii 2010”, editorul Boris Crăciun, el însuși scriitor basarabean cu o bogată și frumoasă activitate literară, spune că aceasta este o primă variantă a unui dicționar cuprinzător, realizată cu puțini oameni, în numai doi ani.Lucrările anterioare au fost „Istoria ilustrată a literaturii române” și „1500 de scriitori clasici și contemporani”.
Ediția de față înregistrează scriitorii aflați în activitate creatoare în zilele noastre, unele nume dispărând dintre cei vii în ultimul timp, de exemplu Marin Mincu, Fănuș Băileșteanu, ,Adrian Păunescu, Mircea Horia Simionescu, Fănuș Neagu,Gheorghe Ene. Redactorii au selectat din materialele trimise de autori ceea ce au considerat a fi semnificativ sau important, căutând să prezinte în mod judicios și echibrat activitatea literară a fiecăruia, nu numai dupa opinia autorului, dar și după ecourile critice sau numărul și calitatea operelor literare publicate. La un număr atât de mare de autori care scriu în prezent, numai prin economisirea spațiului tipografic puteau să apară toți, astfel că sunt autori care apar cu câteva rânduri, mai puțini cu zeci de rânduri.Vrând-nevrând, un dicționar este subiectiv (a se vedea alte dicționare, unde preferințele redactorilor pentru anumiți scriitori, cunoscuți sau prieteni au fost remarcate în presă). Acest dicționar înregistrează autorii, de regulă cu consemnarea unor date biografice sumare, școlaritate, opere, activitate științifică sau civică, premii, prezentarea unei opere de către critica literară.
Prefața se referă la un dicționar anterior, editat de Academia Română, unde nu au fost cuprinși toți autorii cu minimum două cărți notabile, dar apar note despre publicații nesemnificative, și la un dicționar cu autori clujeni, care au declarat că aspiră spre redactarea unui dicționar-tezaur cu toate operele și autorii de literatură, indiferent de ierarhii, însă – în opinia noastră – au înregistrat sau ignorat unele nume preferențial, subiectiv.
Editorul Boris Crăciun observă faptul că scriitorii din România care trăiesc în afara Capitalei și a orașelor mari sunt marginalizați de autorii de dicționare, deși scriu și bine, și mult. La fel cei din Bucovina de Nord și din Banatul sârbesc.
O constatare interesantă pe care o face editorul este existența unor familii de scriitori, în care îi amintește pe Ana Blandiana și Romulus Rusan, Magda și Petru Ursachi, Irina Petraș și Petru Poantă, Rodica, Mircea și Corin Braga, Radu și Magda Cârneci, Nicolae Dabija și fiica sa, Doina ș.a. Mai amintim aici familia Florea și Carmen Firan.
Dintre scriitorii români din diaspora, care editează publicații, scot cărți în limba română și activează pentru răspândirea culturii românești în lume, sunt cuprinși, între alții,George Astaloș, Ioana Crăciunescu, Ilie Constantin, Dan Culcer, Roxana Eminescu, Dinu Flămând, Paul Goma, Miron Kiropol, Bujor Nedelcovici, Dumitru Țepeneag, Matei Vișniec (Franța), Sorin Alexandrescu, Monica Săvulescu-Vouduris (Olanda), Marian Popa, William Totok, Vasile Folea (Germania), Marcel Pop Corniș, Theodor Damian,Norman Manea, Alexandru și Virgil Nemoianu, Dumitru Radu Popa, Florentin Smarandache (USA), Flavia Cosma, Constantin Stoiciu, Maia Cristea-Vieru (Canada),Vasile Tărâțeanu (Bucovina de Nord), Slavco Almăjan, Adam Puslojic (Voivodina, Valea Timocului),Virgil Duda, Bianca Marcovici (Israel), Florica Marin Madritsch (Austria).
La sfârșitul dicționarului, se află liste cu membrii Uniunii Scriitorilor din România și ai asociației similare din Republica Moldova, ilustrații (de această dată color) din viața scriitorilor și portrete ale acestora.
Articolele despre cei două mii de scriitori activi din acest dicționar oferă o imagine actuală a literaturii scrise de români, în țară și în lume, intenția autorilor fiind de a publica noi ediții, pe baza datelor furnizate de scriitori, de asociațiile lor și de muzeele literaturii române.” (Corneliu Vasile)
Corneliu Vasile este membru al Uniunii Scriitorilor din România, Asociaţia Bucureşti, secţia Poezie (2003), doctor în filologie,cu teza « Geo Dumitrescu, monografie critică (2005).
Colaborări la România literară, Luceafărul de dimineață, Viaţa românească, Jurnalul literar, Familia, Ramuri,Mozaicul, Poesis, Axioma, 13 Plus, Cronica, Porto-Franco, Metafora, Tribuna, Nord literar, Oglinda literară, Sud,Observatorul (Toronto), Caiete de sud-est (Franța), Revista Agero (Stuttgart), Universul românesc (Bruxelles), New York Magazin (USA).
Cărți: Epigrame si alte versuri umoristice(1996), Aproapele departe (versuri, 1997), Un colţ de suflet (antologie poetică , 1998), Primul tren spre Craiova (roman) şi O lume minunată (proză scurtă, 1999), Privire din interior (eseuri, 2000), Efemere (versuri) şi De acasă până-n clasă (cărticică pentru copii, 2006), Scriitorul vremii, vremea scriitorului (monografie critică,2010). Prezent în dicționare și antologii publicate în România, la București, Ploiești, Craiova, Buzău, Focșani, Cluj-Napoca, Slatina, Târgu Jiu, Câmpina și în China (Dicționar internațional al poeților contemporani, 2008).