În colecţia „Discobolul”, editura „Dacia XXI”, a apărut volumul „Antim Ivireanul, Ion Neculce – Studii critice” de Gabriel Ştrempel.
„În învălmăşagul vremurilor contemporane, claustrarea între rafturile bibliotecii a devenit din ce în ce mai mult un fenomen singular, mulţi dintre cei preocupaţi de studiul literaturii române preferând eseistica sau compilaţia documentară. Ca să nu mai vorbesc că tentaţia de a elabora o ediţie critică din opera unui cronicar sau a unui scriitor clasic echivalează cu o formă de nebunie. Şi totuşi, au existat şi încă mai există câţiva nebuni frumoşi capabili să se dăruie unei astfel de munci sisifice, cu riscul unor sacrificii, nedobândind decât satisfacţii spirituale, pentru că cele materiale sunt aproape nule”. (Teodor Vârgolici)
Gabriel Ştrempel (n.8 septembrie 1926, Pomi, judeţul Satu Mare) este un istoric, filolog şi bibliograf român. În anul 1950, student în anul IV fiind, este angajat prin concurs ca bibliotecar ajutor la Biblioteca Academiei Române, în anul 1953 devenind bibliotecar principal şi delegat cu coordonarea serviciilor unite de documente istorice şi manuscrise. În anul 1955devine cercetător principal şi este titularizat şeful secţiei de manuscrise–documente istorice. Apoi, pe rând, prin concurs, ocupă postul de şef de sector în anul 1959 şi în anul 1965 şef al Secţiei Colecţii Speciale (documente, manuscrise, cărţi rare, stampe, hărţi, numismatică, muzică). Din 1975 ocupă funcţia de director adjunct, iar în 1993 devine director, apoi director general al Bibliotecii Academiei Române, în prezent fiind director general onorific.
A efectuat călătorii de specializare şi cercetări istorice în Rusia, Ucraina, Georgia,Armenia, Iugoslavia, Ungaria, Polonia, Cehoslovacia, Bulgaria, Grecia, Austria, Germania, Franţa, Suedia, Israel, Italia. A fost cercetător la Institutul de Istorie Nicolae Iorga unde a contribuit la apariţia volumelor I-III din Documentele Răscoalei din 1821. A conferenţiat mai mulţi ani la centrul de pregătire a muzeografilor Arhiepiscopiei Ungrovlahiei şi Ardealului de la Techirghiol. A ţinut cursuri de Istoria civilizaţiei şi culturii româneşti şi de Istoria scrisului şi a cărţii la Universitatea din Bucureşti. Este profesor de paleografie chirilică şi ţine cursuri la Universitatea Hyperion. A publicat o serie de volume, studii şi articole.