La Editura Humanitas a apărut volumul “Despre lumea aceasta şi despre alte lumi“ de C.S. Lewis.
„Unii oameni cred că am început să scriu basme întrebându-mă cum le-aş putea spune copiilor ceva despre creştinism; apoi mi-am ales basmul ca unealtă, am strâns informaţii despre psihologia copiilor şi am hotărât pentru ce categorie de vârstă să scriu, am întocmit o listă de adevăruri creştine fundamentale şi am făurit «alegorii» care să le exprime concret. Toate astea sunt pură fantasmagorie. N-aş fi putut cu nici un chip să scriu aşa. Totul a început cu nişte imagini: un faun cu o umbrelă, o regină pe o sanie, un leu magnific. Iar elementul creştin şi-a făcut singur loc în poveste.“, a scris autorul.
C.S. Lewis adună în această colecţie de eseuri gânduri despre scrierile de ficţiune, discutând în special rolul basmelor şi al literaturii ştiinţifico-fantastice şi îndreptându-şi privirea critică atât asupra unor scriitori precum J.R.R. Tolkien sau George Orwell, cât şi asupra dificilei sarcini de a scrie pentru copii. Lewis îşi afirmă poziţia în contrast cu cea a criticilor literari ai vremii lui: să fii fermecător atunci când aşterni pe hârtie imagini şi întâmplări din lumea noastră reală sau din alte lumi, închipuite, înseamnă să pui în valoare mai întâi de toate Povestea în sine şi imaginaţia, fără a uita că gusturile copiilor în materie de literatură nu se deosebesc prea mult, la urma urmei, de cele ale oamenilor mari.
Născut în Irlanda în 1898, C.S. LEWIS este educat la Colegiul Malvern timp de un an, după care îşi continuă studiile în particular. Obţinând cea mai mare distincţie de absolvire acordată de Universitatea Oxford (triple First), rămâne în cadrul Universităţii ca Fellow al colegiului Magdalen, funcţionând ca tutore, în perioada 1925-1954. În 1954 devine profesor de literatura medievală şi renascentistă la Universitatea Cambridge. Cursurile ţinute de el, remarcabile şi populare, au influenţat în mod profund şi durabil generaţii de studenţi. Ateu până la maturitate, C.S. Lewis îşi descrie convertirea în Surprised by Joy (Surprins de bucurie): „În 1919, pe la Rusalii, m-am dat bătut şi am admis că Dumnezeu este Dumnezeu… eram, poate, cel mai descurajat şi mai nehotărât convertit din toată Anglia.” Această experienţă a fost cea care l-a făcut să înţeleagă nu doar apatia, ci şi refuzul activ de a accepta religia; pornind de aici, în ipostaza de scriitor creştin înzestrat cu o minte excepţional de ascuţită şi de logică şi cu un stil lucid şi înviorător, C.S. Lewis a fost fără egal. The Problem of Pain (Problema durerii), The Screwtape Letters (Scrisorile lui Sfredelin sau Sfaturile unui diavol batran catre unul mai tanar), Mere Christianity (Crestinism. Pur si simplu), The Four Loves (Cele patru iubiri), precum şi postuma Prayer: Letters to Malcom (Rugaciune: Scrisori catre Malcom) nu sunt decât o parte din operele sale cele mai vândute. A scris şi cărţi pentru copii şi science-fiction, în paralel cu multele sale lucrări de critică literară. Operele sale sunt cunoscute de milioane de oameni, pretutindeni în lume, prin traduceri. S-a stins din viaţă în 1963, în locuinţa sa din Oxford.