Sâmbătă, 28 mai 2011, ora 12:00, la standul Editurii Trei (Pavilionul C1, standul A02, Romexpo), în cadrul Bookfest 2011, va avea loc lansarea volumului de poezii “Alte camere, alte glasuri de ieri” de Alex. Leo Şerban, Editura Pandora M, Colecţia “Cercul Poeţilor Apăruţi”. Vor vorbi: Horia-Roman Patapievici, Ioana Pârvulescu, Svetlana Cârstean, Magdalena Mărculescu. Tot sâmbătă, ora 13:00, Stelian Tănase, autorul volumului “Moartea unui dansator de tango”, Editura Trei, va acorda o sesiune de autografe.
“Alte camere, alte glasuri de ieri”, de Alex. Leo Şerban
“Poezia, nu-i așa, trebuie să fie rușinoasă și discretă, aș spune ca o fată mare, dacă nu ar fi considerată în același timp demodată și neseducătoare. Poezia trebuie să stea la locul ei, să aștepte să-i vină rândul, poate în alt secol, în alte vremuri, cu alți oameni și alte obiceiuri. „Nu, nu se poate, înălțimea ta, că e prea rufoasă! Nu se cuvine să se arate în lume în halul în care e!…”, îi spunea prințului însuși tatăl Cenușăresei. Iar continuarea era: „fata se așeză pe un scăunel, scoase din picior papucul de lemn ce trăgea câteva ocale, și încălță condurul, care- veni ca turnat”.
Cercul Poeților Apăruți își propune să le ofere poeziei și poeților condurul vizibilității, fără a-i deposeda de dragii lor saboți grei din lemn cu care se strecoară lent și obligatoriu discret prin meandrele contemporaneității. „Alte camere, alte glasuri de ieri” este mai mult decât un corp de texte, mai mult decât o țesătură de cuvinte. Această carte este o decizie, iar deciziile când se nasc sunt prin definiție definitive. Oricine o va citi va înțelege că pentru Leo a fi poet nu ar fi putut fi niciodată o meserie, o carte de vizită, ci o permanență, fie ea și ascunsă sau disimulată. (Svetlana Cârstean)
“Moartea unui dansator de tango” de Stelian Tănase
Bucureştiul anilor 40 – cu strălucirea şi mizeria lui, zgomotos, suferind în tăcere, aflat în situaţia-limită a unei ocupaţii străine. E un oraş care dansează deasupra unui vulcan. Bordelul „Maria Theresa”, Gara de Nord dau decorul acestei lumi crepusculare. Aici evoluează prostituate, artişti de varieteu, gangsteri, agenţi de bursă neagră, ofiţeri ruşi albi şi roşii. Periferia şi pegra…
“Moartea unui dansator de tango” are toate ingredientele unui bestseller: acţiune trepidantă, conflict, dramă, atmosferă, personaje captivante. Le ţii minte mult timp după ce ai închis cartea. Pe Gogu Vrabete te aştepţi să-l zăreşti într-o seară, pe un trotuar, în mulţime, cu una dintre cravatele lui elegante, în pantofii „cu scârţ şi placheuri”. Fredonează un şlagăr lansat de Carlos Gardel şi se uită lung după o femeie frumoasă.
Într-un roman provocator, Stelian Tănase dă suflu acestui personaj extraordinar – Gogu Vrabete zis Tango. E un dansator pe care pasiunea pentru o femeie îl transfigurează. E un joc de oglinzi, şi unul al contrariilor. O existenţă când sordidă, când înălţătoare. E un roman în care „Istoria” cu I mare e doar rama tabloului, pentru un parcurs pe muchie de cuţit. Chiar asta este definiţia unui tango. O muchie de cuţit pe care păşeşti.