Joi, 26 mai 2011, ora 18:00, la Standul Editurii Humanitas (Pavilionul 14, C2, Romexpo), în cadrul Salonului Internaţional de Carte Bookfest 2011, va avea loc lansarea volumului “Papirus, pergament, hârtie. Începuturile cărţii” de Ioana Costa. Volumul va fi prezentat de Gheorghe Chivu, Eugen Munteanu, Ioana Costa, Anca Ionescu. De la ora 19:00, va fi lansat volumul “Aşa sunt eu, prost. Fragmente autobiografice” de Valentin Uritescu. Vor vorbi: George Motoi, Nae Cosmescu, Alexandru Lazăr, Dan C. Mihăilescu, Valentin Uritescu. Ambele volume au apărut la Editura Humanitas.
“Papirus, pergament, hârtie. Începuturile cărţii” de Ioana Costa
Cartea de faţă s-a născut din iubire pentru filologia clasică, acea ştiinţă a Antichităţii greco-latine în care îşi are locul cuvenit tot ceea ce alcătuieşte viaţa omului. Din rotunjimea ei întreagă au ajuns până la noi fragmente. Aproape tot ce ştim despre lumea antică provine din textele care, miraculos, au călătorit în timp: pe tăbliţe de lut, pe lemn, pe vase şi bijuterii, pe piatră, pe papirus, pe bronz sau plumb, pe pergament, în suluri, în fâşii de pânză, în cărţi, păstrate în teci, în coperte, în ferecături, mâncate de cari, de foc şi de apă, protejate de lanţuri, de blesteme sau de legile bibliotecilor. Textul nu a rămas neatins în această călătorie, suferind deopotrivă din pricina copiştilor neatenţi şi a celor zeloşi. Filologia, ca artă a citirii prin comparare şi confruntare, apărută firesc odată cu cea dintâi bibliotecă, din Alexandria Egiptului, continuă să fie o nevoie şi o bucurie – de fiecare zi şi de o viaţă.
Ioana Costa (n. 1959, Bucureşti), filolog clasic, este profesor la Catedra de filologie clasică a Universităţii din Bucureşti, din 1990. Este titulara cursurilor de Introducere în filologia clasică, Fonetică istorică latină, Lingvistică comparată indo-europeană, Sintaxă latină, la care se adaugă cursuri din autori greci şi latini. A publicat monografii şi articole de specialitate; a tradus texte majore ale literaturii greco-latine (Cato, Seneca, Pliniu cel Bătrân, Septuaginta –Deuteronomul, Judecătorii, 4Regi, Ecleziastul, Iezechiel) şi a coordonat publicarea integralei filozofice Seneca şi a enciclopediei lui Pliniu cel Bătrân.
Monografii: Neflexibile indo-europene, 1999; Fonetică istorică latină, 2003, 2008; Textele antice şi transmiterea lor, 2008, 2011. Traduceri/ediţii: Plinius, Naturalis historia. Enciclopedia cunoştinţelor din Antichitate (6 vol., 2001-2004); Seneca, Integrala filozofică (6 vol., 1999-2008); Septuaginta, ediţia NEC-Polirom (8 vol., 2004-); Cato, De agri cultura. Cartea despre cultivarea pămîntului, 2010.
“Aşa sunt eu, prost. Fragmente autobiografice” de Valentin Uritescu
„Eu scriu aceste rânduri fără să fac pe scriitorul, fără să arăt cât sunt de cult şi de deştept… Nu! Eu vreau să vedeţi cât sunt de prost, adică aşa cum sunt de-adevăratelea. De aceea nu schimb nimic, nu ascund nimic, nu înfrumuseţez nimic…“, a spus Valentin Uritescu.
Ca un prolog la volumul său de memorii, cunoscutul actor publică pagini de jurnal din turneele teatrale făcute de-a lungul timpului în străinătate, povestește crâmpeie din viața familiei lui, evocă oameni și întâmplări din satul ardelenesc în care s-a născut.
Uritescu scrie cu sinceritate și simplitate, cu umor și vigoare, este adeseori savuros și mereu autentic. Alături de Victor Rebengiuc, Oana Pellea și Florin Piersic jr, autorul acestei cărți dovedește că actorii talentați au ceva de spus publicului și în afara scenei.
Valentin Uritescu (n. 1941) este un bine cunoscut actor de teatru și de film, angajat în prezent la Teatrul Național din București, unde a interpretat rolurile Popa Păcală (Avram Iancu de Lucian Blaga), Jim Corey (Vrăjitoarele din Salemde Arthur Miller), Tâmplarul (Strigoii de Ibsen), Raspluev (Nunta lui Krecinski de A.V. Suhovo-Kobîlin) etc. Ca actor de film a avut un mare succes cu rolul Sergentului Şaptefraţi (serialul TV Lumini și umbre, regia Andrei Blaier, 1981/1982, filmul lui Sergiu Nicolaescu Noi, cei din linia întâi, 1985). Cariera i-a fost răsplătită cu o serie de premii importante.