Sorin Ilieşiu, coautor – împreună cu Gabriel Liiceanu – al filmului documentar de lung-metraj “Apocalipsa după Cioran”, a trimis pe adresa redacţiei AgenţiadeCarte.ro scrisoarea adresată Procurorului General al României, doamna Laura Codruţa Kovesi, prin care solicită imperativ deschiderea unei anchete penale în cazul înstrăinării ilegale a arhivei Emil Cioran din Patrimoniul Naţional al României. Sorin Ilieşiu completează scrisoarea sa cu date privind obligativitatea cumnatei lui Emil Cioran- Cioran Eleonora Emilia- de a fi donat arhiva personală a marelui filosof român Bibliotecii judeţene „Astra“ din Sibiu. Această arhivă a fost scoasă la licitaţie, în Franţa, la începutul lunii aprilie 2011, prin Casa Binoche şi Giquello, la hotelul Drouot Richelieu din Paris şi, astfel, s-au adus prejudicii Patrimoniului Naţional al României. Redăm, integral, textul lui Sorin Ilieşiu:
Către procurorul general al României – Laura Codruţa Kovesi
Centenarul naşterii lui Emil Cioran – cel mai profund şi cel mai rafinat gânditor despre umanitate şi Dumnezeu – este în continuare sub semnul unei terifiante fraude juridice şi morale.
Revin cu completări faţă de solicitarea mea din 12 martie 2011 (înregistrată oficial la cabinetul dvs cu nr.592/2011.04.14) de a dispune declanşarea unei anchete penale de către Parchetul General din România în parteneriat cu Parchetul General din Franţa, pentru aflarea prin justiţie a adevărului privind înstrăinarea de patrimoniul naţional al României a arhivei Emil Cioran din perioada română a vieţii şi a operei acestuia.
Faţă de ceea ce am scris anterior, se impune reevaluarea parţială a acestei înstrăinări, întrucât conform testamentului scris de Aurel Cioran în 8 iulie 1997, cu circa patru luni înainte de a muri (27 noiembrie 1997), acesta a donat în timpul vieţii arhiva personală Emil Cioran Bibliotecii judeţene „Astra“ din Sibiu care a devenit astfel încă de atunci proprietarul arhivei.
În respectivul testament (evocat în recentul interviu acordat de dl Gabriel Liiceanu Revistei 22 a GDS) scrie extrem de clar: „Întreaga mea avere mobilă şi imobilă ce voi avea la decesul meu, o testez soţiei mele Cioran Eleonora Emilia, născută Popescu, cu acelaşi domiciliu ca al meu şi pe care o institui astfel ca legatara mea universală. Precizez însă că face excepţie de la această dispoziţie testamentară donaţia făcută de mine Bibliotecii „Astra“ Sibiu, constând din volume de cărţi, manuscrise şi alte înscrisuri, care în prezent se găsesc în custodia mea, la domiciliul meu arătat mai sus şi care sunt deja proprietatea bibliotecii, urmând a fi preluate de aceasta şi în folosinţă, după decesul meu.”
În aceste condiţii, procurori din România şi din Franţa trebuie să cerceteze penal următoarele fapte ilegale:
– Faptul că, după decesul în 1997 a lui Aurel Cioran, d-na Eleonora Cioran nu a predat Bibliotecii „Astra“ din Sibiu arhiva personală Emil Cioran care, conform testamentului de mai sus, era în proprietatea bibliotecii încă din timpul vieţii soţului ei.
– Faptul că d-na Eleonora Cioran a propus în 2009 Ministerului Culturii să-i vândă arhiva personală Emil Cioran care nu era proprietatea ei, ci a bibliotecii „Astra“ din Sibiu.
– Faptul că d-na Eleonora Cioran ar fi vândut în 2010, în dauna patrimoniului naţional, cetăţenei franceze Laurence Tacou arhiva personală Emil Cioran care nu se afla proprietatea ei, ci a bibliotecii „Astra“ din Sibiu.
– Faptul că timp de 14 ani, din noiembrie 1997 până în 2011, în dauna patrimoniului naţional, reprezentanţii Bibliotecii „Astra“ din Sibiu nu au acţionat eficient pentru ca d-na Eleonora Cioran să predea acesteia arhiva personală Emil Cioran care se afla în proprietatea bibliotecii conform donaţiei făcute de Aurel Cioran.
– Faptul că cetăţeana franceză Laurence Tacou ar fi cumpărat în 2010, în dauna patrimoniului naţional al României, de la d-na Eleonora Cioran, arhiva personală Emil Cioran care nu era proprietatea ei, ci a bibliotecii „Astra“ din Sibiu.
– Faptul că în 7 aprilie a.c. arhiva personală Emil Cioran a fost licitată ilegal de Laurence Tacou prin Casa Binoche şi Giquello, la hotelul Drouot Richelieu din Paris, în dauna patrimoniului naţional al României.
Menţionez că la data de 13 aprilie a.c. d-na Eleonora Cioran a declarat public: „Eu mai am documente de-ale lui Emil Cioran. Nu m-am gandit ce voi face cu ele. Eu în niciun caz nu fac licitaţie. Probabil că o sa le donez cuiva, nu ştiu. Nu m-am gandit încă. (…) Documentele lui Emil Cioran sunt ale mele”. Faţă de o asemenea declaraţie, atât reprezentanţii Bibliotecii „Astra“ din Sibiu cât şi reprezentanţii Parchetului general trebuie să o someze pe d-na Eleonora Cioran să predea bibliotecii absolut toate obiectele din arhiva personală Emil Cioran care se află în proprietatea bibliotecii de peste 14 ani.
Solicit încă o dată, imperativ, ca Parchetul general al României să facă imediat demersuri legale pentru ca licitarea arhivei personale Emil Cioran în 7 aprilie 2011 de Casa Binoche şi Giquello la hotelul Drouot Richelieu din Paris să fie declarată ilegală astfel încât aceasta să fie redată gratuit patrimoniului naţional al României, respectiv Bibliotecii „Astra“ din Sibiu, aşa cum a dorit Emil Cioran şi conform donaţiei făcute de fratele acestuia, Aurel Cioran, în timpul vieţii lui.
Ataşez imagini cu câteva dintre componentele arhivei înstrăinate ilegal de patrimoniul naţional al României, care mi-au fost încredinţate de Aurel Cioran în 1993 timp de câteva luni pentru a le filma şi a le include în filmul documentar de lung-metraj “Apocalipsa după Cioran” realizat de mine şi de dl Gabriel Liiceanu, film prezentat recent de ICR-Paris, ICR-Madrid, ICR-Stockholm, ICR-Budapesta, ICR-Berlin, ICR-Viena, ICR-New-York, cu ocazia centenarului Cioran.
Cu încrederea că aţi dispus declanşarea acestei anchete şi că veţi informa periodic opinia publică asupra aflării adevărului juridic despre înstrăinarea de patrimoniul naţional a arhivei Emil Cioran din perioada română a vieţii şi a operei acestuia,
Sorin Ilieşiu
Bucureşti, 1 Mai 2011