Miercuri, 11 mai 2011, ora 19:00, la Galeria Simeza (B-dul General Gh. Magheru nr. 20, Bucureşti), va avea loc vernisajul expoziţiei de pictură “Despre Elena în general” de Marilena Murariu. Curator: Marian Constantin. Lucrările vor fi expuse în perioada 11-24 mai 2011. Evenimentul este organizat de Uniunea Artiştilor Plastici din România .
Luând ca pretext unele istorisiri postcomuniste, mai mult sau mai puţin mistificatoare, despre tinereţea „aventuroasă” a Elenei Ceauşescu, Marilena Murariu construieşte discursul expoziţiei sale politice în jurul efigiei acestei binecunoscute figuri din istoria noastră recentă. Artista reinventează o Elena erotizată până la dezmăţ, care atrage în preajma sa, asemeni unui magnet, notorii personaje ale politicii româneşti contemporane – cu scopul de a divulga corupţia şi desfrâul clasei conducătoare actuale. Realismului grotesc al reprezentării i se alătură ambiguitatea mijloacelor exprimării, rezultând un spectacol ilariant despre asocierile ce transcend epoci si principii partinice, o pictură oximoronică ce produce fascinaţie şi repulsie în acelaşi timp.
Pictura pe care Marilena Murariu o propune articulează o expoziţie-manifest, un inedit protest împotriva falsităţii politicii şi a stereotipurilor pe care guvernanţii le-au expus pe scena societăţii româneşti în ultimele două decenii.
Expoziţia este însoţită de o publicaţie color bilingvă (română / engleză) în 32 pagini, ce conţine texte de Marian Constantin şi Vlad Morariu şi imagini ale lucrărilor expuse, iar 100 de exemplare sunt semnate şi numerotate de artist.
Marilena Murariu este membru al U.A.P. din România – secţia pictură. A absolvit Academia de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” Bucureşti.
Marian Constantin (critic de artă) este membru al U.A.P. din România. Absolvent al Academiei de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” Bucureşti.
Mergeti si vedeti politicienii nostri in ipostaze inedite
In sfarsit ceva deosebit
Expozitia de pictura a MARILENEI MURARIU constitue culoarea de baza a momentului, un tur de forta,fara inhibitii, un echilibru intre eruditie si cercetare proprie, un emergent concept unic si modern de autor dovedind o admirabila maturitate artistica.
Paradoxul tematicii absolute alese este tocmai exprimarea underground din perioada comunista care rezista in continuare dar care trebuie sa fie cunoscuta,recunoscuta si reformata de artistii plastici tineri si de scoala romaneasca contemporana .
Expozitia e un imens performance national modern ce se situeaza intre eseu ca specie cameleonica a vietii si pamflet dezavuat ca valoare critica dar determinant pentru ordinea morala .
PRIMA SI UNICA EXPOZITIE CU CARACTER POLITIC CONTESTATAR , dupa 20 de ani
Pictorita MARILENA MURARIU se distinge prin arta talentului complex si complet ca o remarcabila si curajoasa promotoare a initiativei.Subtila, cu o forta de expresie rar intalnita in arta ,dezvolta o preocupare inedita pentru transfigurarea realitatii fierbinti contemporane, abordand tematici noi,unice ,curajoase in compozitie -o orientare tematica viguroasa trecand de la peisaje la portrete,prelucreaza motive sensuri si cadre istorico-politice -filozofice printr-o alegorie de calitate construita intr-o citadela a pamfletului.