Miercuri, 18 mai 2011, ora 17:00, la Clubul “Calderon” (strada J. L. Calderon nr. 39, Bucureşti), va avea loc conferinţa dedicată Zilei Internaţionale a Monumentelor şi Siturilor. Pe parcursul discuţiilor coordonate de profesorul Virgiliu Teodorescu, va fi dezbătut patrimoniul moştenit din perioada domniei lui Matei Basarab, care a contribuit la dăinuirea acestui neam românesc.
Începând cu 18 aprilie 1983, anual este sărbătorită Ziua internaţională a monumentelor şi siturilor istorice ca urmare a unei lăudabile şi benefice iniţiative a Comitetul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor şi adoptată de UNESCO. Acest eveniment oferă posibilitatea organizării unor variate manifestări cu menirea conştientizării de către public atât a diversităţii patrimoniului cultural la nivel mondial, cât şi a vulnerabilităţii acestuia şi, în consecinţă, a eforturilor necesare pentru protecţia şi conservarea sa. S-a considerat necesară o asemenea acţiune concertată pentru a atrage atenţia că moştenirea primită de la generaţiile anterioare constituie un sacru patrimoniu pe care avem moralmente datoria de a-l transmite către cei de mâine conştienţi de vulnerabilitatea sa, care, prin diversitatea mesajelor, pot fi o viitoare călăuză spre propăşirea umanităţii.
În noul secol XXI s-a ajuns ca anual să fie declanşată şi o acţiune care acordă o predilectă atenţie unui aspect concret al vastei diversităţi tematice pe care o abordează noţiunea de monument.
Profesorul Virgiliu Z. Teodorescu este membru în Comitetul de coordonare a Comisiei de Istoria Oraşelor din cadrul Academiei Române şi fost membru în Comisia Monumentelor de For Public din cadrul Ministerului Culturii şi al Cultelor; istoric de artă, predilect al monumentelor de For Public şi Artist plastic, Artă decorativă – mozaic.