Noaptea Muzeelor, eveniment aflat deja la a șaptea ediție, a fost sărbătorit sâmbătă, 14 mai 2011, de peste 70 de muzee din România, având o amploare deosebită și un mare succes la public. Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR), partener oficial al evenimentului la nivel internațional, a coordonat desfășurarea Nopții Muzeelor în România. Fotografiile cu participanţii sau voluntarii care au făcut din Noaptea Muzeelor un eveniment grandios, pot fi vizionate la pagina web dedicată acestui eveniment: www.noapteamuzeelor.ro.
Site-ul dedicat Nopții Muzeelor a fost creat în anul 2009, când a avut aproximativ 13.000 vizitatori unici, în anul 2010 numărul acestora s-a dublat, ajungând la 28.000, ascensiunea păstrându-se la fel de spectaculoasă și în acest an, când numărul de vizitatori a ajuns la 50.000, cu 306.000 pagini vizualizate – ceea ce a și generat blocarea site-ului pentru aproximativ două ore în ziua de 14 mai. Site-ul a avut, pentru prima dată în acest an, și o variantă în limba engleză. Timpul petrecut pe site a fost de aproximativ 4 minute, iar site-ul a fost accesat și de vizitatori din peste 50 de țări, în top fiind Germania, SUA și UK, care au avut între 483 și 340 accesări.
Muzee din Aiud, Alba Iulia, Alexandria, Arad, Bacău, Baia Mare, Botoşani, Bran, Brașov, Brăila, București, Buzău, Caransebeş, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Dej, Deva, Galați, Giurgiu, Goleşti, Gorj, Iași, Mureș, Oradea, Ploiești, Sf. Gheorghe, Sibiu, Sighișoara, Sinaia, Tecuci, Tulcea sau Târgovişte și-au deschis porțile publicului. Concerte, proiecții de filme și animații, personaje care prind viață, ateliere pentru copii, prezentări, spectacole sau observații astronomice au completat într-un mod inedit programul acestei nopți speciale, transformând vizitarea expozițiilor organizate de muzee în experiențe de neuitat.
Până în acest moment RNMR a primit informații referitoare la numărul de vizitatori de la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, care a avut 5.000 vizitatori, de la Complexul Muzeal Arad, cu 1.300 de vizitatori (dintre care 80% tineri sub 30 de ani), de la Muzeul Brăilei, cu 3.500 vizitatori (dintre care 50% tineri), de la Complexul Naţional Muzeal Curtea Domnească Târgovişte, unde au fost 3.613 vizitatori, de la Complexul Muzeal National MOLDOVA Iași, cu un număr total de 16.057 vizitatori și de la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, frecventat de 7.000 vizitatori, dintre care aproximativ 80% tineri. La Complexul Naţional Muzeal ASTRA (Sibiu), au fost peste 20.000 de vizitatori – cea mai mare parte dintre aceştia fiind prezenţi la programul din Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA (în aer liber).
În București Noaptea Muzeelor a avut o amploare deosebită: vremea a fost frumoasă, vizitatorii au circulat în tot orașul, centrul având o atmosferă specială, de sărbătoare. Publicul a ales să-și petreacă noaptea de 14 spre 15 mai 2011 parcurgând atât muzee care și-au facut o tradiție din sărbătorirea acestui eveniment, cât și muzee sau organizații culturale care s-au alăturat în 2010 sau chiar în acest an (cum ar fi Muzeul Bellu, care a participat pentru prima dată). Astfel, Muzeul Aviaţiei a atras 6.000 de vizitatori, Muzeul de Artă “Vasile Grigore” – pictor și colecționar a fost vizitat de 359 vizitatori (dintre care 60% tineri până în 25 ani), Muzeul Bellu a prilejuit o experiență interesantă pentru un număr de vizitatori care depășește 10.000. La Muzeul Naţional de Artă al României au fost 15.000 vizitatori (11.000 în galeriile permanente și aproximativ 4.000 la concertele din curtea muzeului; dintre aceștia, cca 70% au fost tineri sub 35 de ani). La Muzeul Naţional de Istorie a României au intrat 20.000 de persoane, la Anaid Art Gallery – 280, la Centrul Cultural Art Society – 1.700. Și Fundația Löwendal a înregistrat 888 vizitatori, dintre care 550 de tineri până în 30 de ani. La Biblioteca Centrală Universitară “Carol I” și la Arhivele Naționale ale României au fost câte 2.000 de vizitatori. Și, nu în ultimul rând, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român au invitat publicul să viziteze un „Muzeu Labirint” cu tema „Rânduiala Vieții”, în Piaţa George Enescu (lângă Ateneul Român), unde au participat 16.208 persoane. La Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, care a sărbătorit Dimineața Muzeului, au fost 4.600 vizitatori în intervalul 9.00-14.00.