spot_img

Festivalul Internaţional de Poezie “Porţile poeziei”, prima ediţie (30 mai – 2 iunie 2011)

În perioada 30 mai – 2 iunie 2011, la Caraş-Severin se va desfăşura prima ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie “Porţile poeziei”. Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu a Judeţului Caraş-Severin, CEZ Group şi Fundaţia Activity, sub patronajul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, respectiv al domnului preşedintel dr. Sorin Frunzăverde. Evenimentele din cadrul festivalului vor avea loc la Reşiţa, Bocşa, Oraviţa şi Caransebeş. Evenimentul se va deschide duminică, 30 mai 2011, ora 13:00, la Palatul Administrativ din Caraş-Severin. Festivalul Internaţional de Poezie de la Caraş-Severin este coordonat de scriitoarea Liubiţa Raichici. În cadrul Festivalului Internaţional de Poezie “Porţile poeziei” vor avea loc recitaluri de poezie, dezbateri literare, lansări de cărţi, întâlniri cu scriitori şi cititorii din Banatul de munte, precum şi cunoaşterea unor obiective culturale şi turistice din Reşiţa, Oraviţa, Caransebeş şi alte localităţi. În cadrul manifestărilor se va lansa Caietul Festivalului cu textele participanţilor. AgenţiadeCarte.ro este partenerul media al acestui eveniment.

Vor participa poeţii: KAYOKO YAMASAKI – JAPONIA; RADMILA MILENTIJEVIĆ – SUA; ALEKSANDER NAWROCKI – POLONIA; ALBERTO GARCIA-TERESA – SPANIA; ANDRIJA RADULOVIĆ – MUNTENEGRU; DANILO KOCEVSKI – MACEDONIA; KLEOPATRA LIBERI- GRECIA; GIORGOS PERTUSIS – CIPRU; BIANCA LAURA MARISALDI- ITALIA; GORAN ĐORĐEVIĆ –SERBIA; LJUBICA ZLATOVIĆ-SERBIA; DRAGAN DRAGOJLOVIĆ – ACADEMIA MONDIALĂ DE POEZIE (membru); ZORAN ĐORĐEVIĆ –SERBIA; RADOMIR ANDRIĆ – SERBIA; ION COCORA – BUCUREŞTI; DAN MIRCEA CIPARIU – BUCUREŞTI; ANDREI NOVAC – BUCUREŞTI; IULIA MILITARU – BUCUREŞTI; ANDRA ROTARU – BUCUREŞTI; LUCIAN ALEXIU – TIMIŞOARA; ROBERT ŞERBAN – TIMIŞOARA.

Festivalul reprezintă materializarea unui proiect managerial al directorului Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Naţional a judeţului Caraş-Severin, dr .fil. Liubiţa Raichici, de promovare, în Regiune şi-n Europa, a valorilor literare contemporane şi, totodată, a impresionantului patrimoniu cultural, în special de factură tehnică şi industrială, a judeţului Caraş-Severin.

„Festivalul urmăreşte două aspecte: de prezentare literară, turistică, artistică, religioasă, şi, bineînţeles, a valorilor de patrimoniu a judeţului Caraş-Severin, şi, pe de altă parte, de cuprindere a judeţului Caraş-Severin pe harta festivalurilor de poezie din ţară şi străinătate. Se doreşte crearea, în timp, a unui brand literar, cu toate particularităţile ce decurg din poziţia geo-literară a judeţului, aici gândindu-ne că zona este una a literaturilor de contact etnic, a unei fireşti şi permanente  deschideri spre valorile europene, şi de implicare, câteodată explicită, altădată ,,subversivă”, în  creaţia specifică a Regiunii. Şi, nu în ultimul rând, Festivalul doreşte să stimuleze creaţia poetică, să motiveze poeţii din judeţ şi să le ofere perspectiva participării la poezia europeană, precum şi cultivarea apetenţei pentru poezie a publicului din judeţ. Această primă ediţie a Festivalului este dedicată poporului japonez, în semn de solidaritate pentru încercările şi suferinţele prin care a trecut.”, a declarat Liubiţa Raichici pentru AgenţiadeCarte.ro

Parteneri media: Radio Reşiţa; Agenţia de Carte; TVR 3; TVR Timişoara; Banat TV; Radio Banat-link Timişoara.

Articole recomandate

5 COMENTARII

  1. De ce sunt scrise „regiune” si „festival” cu majuscule, in interiorul frazei? („…în creaţia specifică a Regiunii. Şi, nu în ultimul rând, Festivalul doreşte să stimuleze…”).
    Site-ul asta e unu’ de promovare a culturii?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508