Cel mai recent roman al lui Michel Houellebecq, “Harta şi teritoriul”, recompensat în 2010 cu Premiul Goncourt, este o imagine în răspăr a lumii artei contemporane şi a caracterului profund comercial al producţiilor sale, ce-şi vehiculează la nesfârşit amalgamul de clişee. Cartea va fi lansată în cadrul Salonului de carte Bookfest 2011, sâmbătă, 28 mai 2011, ora 18.30, la standul Polirom. Volumul a apărut la Editura Polirom în traducerea lui Daniel Nicolescu.
Michel Houellebecq este astăzi unul dintre cei mai citiţi autori din lume. Presărată cu numeroase elemente de scandal, opera lui a fost tradusă în peste 40 de limbi. Primul său roman, “Extinderea domeniului luptei”, a fost remarcat imediat de revistele literare. Cu romanul următor, “Particulele elementare” (1998), scriitorul a cunoscut o celebritate imediată, urmând ca la apariţia romanului “Platforma” (2001) faima sa mondială să fie una fără precedent în ultimele decenii pentru un scriitor francez. Plecarea lui Michel Houellebecq, în vara lui 2005, de la Flammarion la Fayard, pe un contract care s-ar ridica la o sumă colosală (într-un interviu radiofonic, Houellebecq a confirmat că aceasta ar fi fost de 1 milion de euro), şi apoi apariţia la aceasta din urmă a romanului “Posibilitatea unei insule” (august 2005) a adus numai în Franţa, în prima săptămână, vânzări de 200.000 de exemplare. Romanul, lansat simultan în Franţa, Germania, Italia şi Spania, s-a aflat pe lista finală de nominalizări a premiului Goncourt şi a fost recompensat cu premiul Interallie pe anul 2005.
Michel Houellebecq (n. la 26 februarie 1958, La Reunion, Franta). Unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai controversaţi scriitori francezi contemporani. În 1992, vede lumina tiparului primul său volum de poeme, Pe urmele fericirii, distins cu Premiul Tristan Tzara. În 1994, publică primul roman, Extinderea domeniului luptei, care îl face cunoscut publicului larg. Al doilea volum de poeme, Extinderea domeniului luptei, obţine Prix de Flore în 1996. În 1998, publică simultan volumul de texte critice Intervenţii şi romanul Particulele elementare, tradus în peste douăzeci şi cinci de limbi şi recompensat cu Prix Novembre. În 2000, îi apar un disc, Prezenţa umană, cu poeme în lectură proprie, acompaniate de muzica lui Bertrand Burgalat, şi Lanzarote, un volum între reportaj şi ficţiune, cu fotografii. Se stabileşte în Irlanda. În 2001, publică romanul Platforma, care cunoaşte, asemenea Particulelor elementare, un succes fulminant. În anul 2002, devine primul francez căruia i s-a acordat prestigiosul IMPAC Dublin Literary Award.