Vineri, 27 mai 2011, ora 18:00, la librăria Book Corner (str. Eroilor, nr. 15) din Cluj, va avea loc lansarea volumului “Contracriza”, semnat de Bogdan Ghiu, Editura Cartea Româneasca. Alături de autor, vor prezenta Ciprian Mihali şi Emilian Cioc. În aceeaşi zi, de la ora 20.00, volumul va fi lansat la Fabrica de Pensule (Henri Barbusse, nr. 59-61), în cadrul seriei de evenimente „Trei schimburi la Fabrica de Pensule”, prin intermediul galeriei internaţionale Plan B.
“Contracriza” este un eseu de reflecţie asupra fenomenului global al crizei economice actuale, formulînd conceptul de „contra-criză” care, spre deosebire de măsurile politice de „anti-criză”, vizează o extindere, o consolidare şi o rafinare a democraţiei, prin manifestarea creativă a adevăratelor crize pe care, pragmatic, societatea trebuie să şi le pună ca probleme critice tocmai pentru a preîntîmpina fatalele crize curente „de sistem”. Supratema cărţii este stadiul actual al capitalismului, care caută să se desprindă de democraţia cu care a mers o vreme în paralel, libertatea de piaţă fiind chiar prezentată ca principala expresie a democraţiei.
Bogdan Ghiu este poet, eseist (literatură, media, artă, urbanologie) şi traducător („French Theory” şi literatură franceză). A tradus peste 50 de lucrări din filosofia franceză contemporană (Bataille, Foucault, Deleuze, Derrida, Bourdieu, Baudrillard etc.) şi din literatura franceză (Sade, Baudelaire, Artaud, Duras etc.). Cele mai recente eseuri publicate: Telepitecapitalism. Evul Media 2005-2009 (Idea, 2009) şi Eu(l) Artistul. Viaţa după supravieţuire. Cod de bare pentru viitorul monstruos al artei (Cartea Românească, 2008). A finalizat eseurile Dadasein şi Inconstrucţia. Pentru o arhitectură etică. Este coautor al proiectului Performing History, care va reprezenta România la Bienala de Artă de la Veneţia (iunie-noiembrie 2011), şi curator al expoziţiei internaţionale de arhitectură Fluenţe (Timişoara, octombrie 2011). Este redactor la revista Idea arte+societate, colaborator permanent al revistei Arhitext Design şi titular de rubrică la LiterNet („Evul Media”), Luceafărul de dimineaţă („Politica lui Bartleby”) şi Radio România Cultural („Unde ne oprim în Bucureşti”).