Miercuri, 11 mai 2011, ora 18:30, la Cărtureşti MŢR (Muzeul Ţăranului Român, Monetăriei nr. 3, Bucureşti), va avea loc lansarea volumului “Teodoreanu reloaded” de Angelo Mitchievici şi Ioan Stanomir, Editura Art. Despre volum vor vorbi: Ioana Pârvulescu, istoric, cristic literar, eseist şi Cosmin Ciotloş, critic literar.
Invitaţii şi autorii vor răspunde la întrebările: Cum îl mai citim astăzi pe Ionel Tedoreanu? Este Teodoreanu un autor minor sau unul citit superficial? Câţi mai ştiu faptul că era una din vedetele literare ale perioadei interbelice, că aproape fiecare carte a sa devenea un best seller, că imaginea sa de Rudolf Valentino al literaturii române era fetişizată de publicul prin excelenţă feminin? Este medelenismul mai mult decât o constantă a operei, o ipostază a unei Moldove aristocratice, o utopie, o expresie a unei spiritualităţi şi sensibilităţi pierdute astăzi? Există şi o parte melancolică, întunecată a autorului copilăriei multora dintre părinţii noştri? Cum ne raportăm la nostalgia şi reflecţia amară pe care ne-o transmit Întoarcerea în timp sau Masa umbrelor? Este el reprezentativ pentru România profundă? De ce merită să revenim la Ionel Teodoreanu?
Angelo Mitchievici este în prezent lector doctor la Facultatea de Litere a Universităţii „Ovidius” din Constanţa, directorul departamentului „Ideologie şi cultură” din cadrul IICCMER (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc), membru al Uniunii Scriitorilor din România şi membru al Uniunii Cineaştilor din România. Redactează săptămânal cronica de film de la România literară.
Ioan Stanomir este profesor universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti. A studiat dreptul şi literele la Universitatea din Bucureşti. Este doctor în drept al Universităţii din Bucureşti.