În perioada 11 mai – 1 iunie 2011, la Galeria Veroniki Art (Intrarea Murmurului nr. 2-4, Bucureşti), va avea loc expoziţia personală de pictură şi desen a artistei Ana Ruxandra Ilfoveanu, intitulată “Paradis atipic”. Vernisajul are loc miercuri, 11 mai 2011, ora 18:30, iar expoziţia va fi prezentată de Veronica Marinescu, publicist, critic de artă şi curatorul expoziţiei.
„O privire fie și cvasiretrospectivă asupra evoluției unui artist aflat în plină maturitate creatoare presupune un parcurs minuțios și îndelungat. Pentru că tocmai încercarea de recuperare a etapelor sale profesionale este un demers care se cuvine întreținut cu mult respect faţă de opera sa și putere de sinteză, dar, mai ales, cu pasiune nestingherită de excese sau stângăcii flagrante din partea celui ce se încumetă la acest drum. Este asemenea unei aventuri nelipsite de riscuri.
Luând, însă, în calcul contextul cultural actual, cu îndoielile, exasperările și perplexitățile proprii atât creatorului, cât și publicului iubitor de artă, cred, mai curând, într-o împăcare cu ideea că, pentru orice artist, important este momentul prezent; confesiunea sinceră prin care ni se dezvăluie într-o etapă distinctă a creației sale – ca un sumuum de repriviri și reconsiderări asupra rostului propriu… Nu este mai puțin adevărat că, și în acest caz, prezentarea operei pe simeze este un ”episod” de mare curaj în a-și mărturisi, frust, propria interioritate dar și bucuria de a dărui.
Pictorița face parte din familia rară a acelor artiști care există, visează, creează și cred în totala dăruire pentru artă și în împlinirea prin această trăire: a măsurării timpului propriu prin limbajul artei. Așadar, ce poate însemna, astăzi, o expoziție personală pentru un artist a cărui faimă crește proporțional cu scrupulozitatea sa de a se concentra asupra propriei formări și regăsiri, într-o nobilă discreție? Pentru Ana Ruxadra, cum îi spun apropiații, înseamnă că… paradisul este aproape. Artista ne oferă un prilej unic de a-i desluși, secvențial, cele mai recente căutări (începând din 2010) în spațiul proximității: ciclul de lucrări pe tema ”Paradisului”, cu subtemele ”Paradisul pierdut” și ”Paradisul regăsit”.
Compoziții în ulei pe pânză și desene în peniță, tușuri colorate și pensulă pe hârtie (acestea fiind, de fapt, punctul de plecare al picturilor în ulei pe pânză) inspirate de tema paradisului biblic sau conținând trimiteri culturale pe aceeași temă (John Milton ”Paradisul pierdut”, ”Paradisul regăsit”, sau romanul ”O casă la capătul lumii” al lui Michael Cunningham), lucrările Anei Ruxandra Ilfoveanu sunt, în realitate, pretexte care transportă privitorul în registrul predilect al picturalității sale; povestiri care nu aparțin vreunui loc sau vreunui spațiu anume, ci sunt, mai degrabă, constante ale timpului prezent; frânturi de viață, metafore ale desprinderii de imediatul lumii, ale trecerii în iluzoriu. Iar ”Măsurarea lumii” , ”O casă la capătul lumii”, ”Îngerul se joacă toamna”, ”Dimineața în Paradis”, ”Discurs la Paradisul pierdut”, ”Și îngerii se plimbă” – pentru a cita câteva din titlurile lucrărilor ce aparțin ciclului ”Paradis” – un univers în cheie figurativă, cu elemente surrealiste, face proba unui excelent discurs de măiestrie. I se adaugă seria ”Portretelor” (un altfel de portret) care au preocupat-o în ultimii ani. Personajele umane – bărbați sau femei – care populează compozițiile artistei stau sub forța simbolului; sunt expresia atributelor caracteriale sau de atitudine, și nu a individualității. Rostul lor pare a fi și acela de a rezuma, fie și moralizând, multitudinea stărilor de spirt prin care lumea umană își poartă amprenta evoluției istorice.
Dresorii de păsări, dresorii de șoimi, dresorii de pisici sunt, la rândul lor, fragmente narative dintr-o poveste fără sfârșit; un spectacol real în care fiecare își dezvăluie identitatea ca pe un rol. De o mare forță expresivă sunt și picturile din seria ”Dealuri”, în care Ana Ruxandra Ilfoveanu se oprește asupra motivului său predilect – satul colinar. ”Dealuri, vara” sau ”Dealuri, toamna”, traduse plastic prin reprezentări expresioniste, reduse la fâșii de coline, în care coabitează fermitatea desenului și pulsul exuberant al viului materiei, în verzuri și brunuri catifelate, aduc privitorul mai aproape de frumusețea netrucată a unei lumi atât de aproape de noi și, totuși, atât de greu de identificat și de prețuit. O lume, asemenea unui portret în mișcare sau a unei povești încărcată de mister, aflată la capătul lumii și al timpului. Ana Ruxandra Ilfoveanu are meritul de a ne avertiza că această lume există. Cu atât mai mult de a ne face părtași la avantajele ei morale și estetice pentru fiecare dintre noi.”, a scris Veronica Marinescu, curatorul expoziţiei.
Ana Ruxandra Ilfoveanu s-a născut la 5 decembrie 1947, în Ploieşti, judeţul Prahova. Studii: Universitatea de Arte Bucureşti. Membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România (1977).
Expoziţii personale: 1976 – Galeria Metopa, Piteşti; 1982 – Galeria Galateea, Bucureşti; 1992 – Galeria Orizont, Bucureşti; 1995 – Galeria Apollo, Bucureşti; 1997 – Galeria First, Timişoara; 1998 – Galeria Agora, Reşita; 2000 – Galeria Artexpo (Ronda), București; 2001 – Galeria UzinBank, Bucureşti; 2002 – Muzeul de Artă, Ploieşti; 2002 – Galeria Frezia, Dej; 2004 – Librăria Cărtureşti, Bucureşti; 2004 – Galeria Sabina & Jean Negulesco, Bucureşti; 2004 – Galeria Apollo, Bucureşti; 2006 – Muzeul de Artă, Râmnicu Vâlcea; 2006 – Galeria Apollo, Bucureşti; 2007 – Muzeul de Artă, Constanţa; 2008 – Galeria Ana, Bucureşti.
Expoziţii de grup: 1975 – Sala Dalles, Bucureşti. În perioada 1980 – 2001 a participat la Saloanele municipale de artă din Bucureşti, inclusiv la bienalele de arte vizuale organizate la Sala Dalles; 1986 – Muzeul de Artă Curtea de Argeş, expoziţia de inaugurare; 1987 – Galeria Orizont, Bucureşti (acuarelă); 1999 – Galeria Apollo, ”Timp şi Anotimp”; Muzeul de Artă, Bârlad; 2002 – Galeria World Trade Plaza, Bucureşti; 2006 – Galeria Artelor, Palatul Cercului Militar, Bucureşti, ”Balcic”; 2007 – Festivalul George Enescu , Bucureşti; 2008 Ellite Club Art UNESCO, Bucureşti; 2009 – Galeria Artmark, Bucureşti;
Expoziţii în străinătate: 1991 – Galeria Municipală, Volda, Norvegia; 1996 – Galeria Municipală, Argentain, Franţa; 1997 – Soleil de l’Est, Tour, Franţa; 1997 – Festivalul internaţional de artă, Sharjah, Emiratele Arabe Unite; 2002 – Soleil de l’Est, Collioure, Franţa; 2003 – Galaria La Passarelle, Tour Chateau Royal de Collioure, Franţa; 2004 – Festivalul din Montmartre, Paris, Franţa; 2003 – Tabăra de creaţie ”Dealul Malului”, ediţia a II-a, Râmnicu Vâlcea; 2004 – Parlamentul Uniunii Europene, Fundaţia Arthis, Bruxelles, Belgia; 2007 – Festivalul de la Saria, Spania;
Participări la simpozioane: 2005 – Simpozionul de artă naţională, Bârlad; 2006 – Simpozionul de pictură, Balcic, Bulgaria.
Premii: 2006 – Premiul pentru pictură ”Nicolae Tonitza”. Decorat cu medalia “Ordinul Cultural” cu grad de ofiţer.