spot_img

“Promenada cărţilor”, Salon şi Târg de carte cu ocazia Zilelor Clujului (27 mai – 2 iunie 2011)

În perioada 27 mai-2 iunie 2011, la Cluj au loc o serie de evenimente ocazionate de deschiderea Salonului şi Târgului de carte. Acesta are loc de Zilele Clujului (Str. Kogălniceanu). Evenimentele sunt organizate de Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor, alături de Societatea Culturală Lucian Blaga şi de invitaţi speciali de la Teatrul Naţional Cluj-Napoca, Facultatea de Teatru, Academia de Muzică şi Liceul de Artă Romul Ladea. Editurile şi librăriile clujene participante la această “Promenadă a cărţilor” vor adăuga propriile evenimente (lansări de carte, lecturi, întâlniri cu cititorii).

“Cu toate marile şi mai măruntele sale Biblioteci, împânzit cu Universităţi şi Şcoli de tot soiul, cu Librării şi Redacţii de reviste, toate cu nume şi renume, Clujul poate fi imaginat ca o imensă Sală de lectură. Clujenii ştiu de mult şi reînvaţă mereu un adevăr care nu şi-a pierdut valabilitatea: Cititorul e cel care gândeşte cu mintea sa şi nu se lasă de nimeni îngenuncheat şi niciodată. El îşi reciteşte Trecutul, critic şi generos, deopotrivă, sub o urgenţă a Prezentului, aceea a identităţii. Cititorii clujeni, asistaţi de Scriitori şi de Editori, au capacitatea de a privi în faţă, nu pieziş, părţile întregului care suntem.

Promenada cărţilor de pe strada Kogălniceanu – a Lupului, da, dar ocrotită de „balauri”, căci Sfântul Gheorghe ţine aproape! – ar trebui să fie loc de întâlnire şi de bună petrecere pentru toţi clujenii care îşi numără printre strămoşi şi prieteni Cartea. Dacă vremea va ţine cu noi, vom putea spune dimpreună cu Lucian Blaga: „Lumina a crescut enorm la Cluj…”, a spus Irina Petraş.

Programul Salonului şi Târgului de carte “Promenada cărţilor”

Vineri, 27 mai 2011, ora 13 – Deschiderea Promenadei cărţilor.

ora 17Lectura ca spectacol (Miriam Cuibus şi studenţii ei). Promenada cărţilor va inspira actorilor-studenţi o serie de mini-spectacole de teatru şi pantomimă pe ideea Cartea e o scenă în lumea ca teatru.

Sâmbătă, 28 mai, ora 13Recital de poezie şi muzică. Scriitorii clujeni vor citi din opera lor, în acompaniament muzical susţinut de un cvartet de flaute de la Academia de muzică (Raluca Ilovan, Ramona Ţuţuianu, Oana Badescu, Cosmin Demian). Carte în dar.

Duminică, 29 mai, ora 12Recital Lucian Blaga cu actriţa Elena Ivanca. Recitalul se aşază în prelungirea Festivalului Internaţional Lucian Blaga, iar actriţa Naţionalului clujean vă invită pe urmele Paşilor Poetului la împlinirea a 50 de ani de posteritate blagiană (aniversare UNESCO). O secondează la vioară-life Mona Bolojan. În continuare, Recital al poeţilor clujeni şi Carte în dar (Versuri pentru templul său şi Meridian Blaga 11) pentru cititorii spectatori.

Luni, 30 mai, ora 16 – Lectura ca spectacol (Miriam Cuibus şi studenţii săi).

Miercuri, 1 iunie, ora 13 – Lansarea volumului Clujul din poveşti editat de Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor. Acesta continuă Clujul din cuvinte, dar şi Locuirea cu stil sau Clujul în legende, fiind, aşadar, o nouă alcătuire de texte dedicate Cetăţii şi oamenilor săi mari. Lectură publică şi şedinţă de autografe. Carte în dar şi bomboane pentru copiii spectatori.

Clujul din poveşti continuă, într‑un fel, Clujul din cuvinte, dar şi Locuirea cu stil sau Clujul în legende, fiind, aşadar, o nouă alcătuire de texte dedicate Cetăţii. Cu doze variabile de realitate şi ficţiune, el amestecă eseuri, amintiri, evocări, fantasme, texte în proză ori în versuri, toate evocând, din unghiuri de vedere personalizate, oraşul sau oamenii săi mari.

Câteva imagini ici‑colo, cât să dea adâncime cuvintelor şi să le propună o ramă.

În acest volum semnează: Nicolae Balotă, Horia Bădescu, Alexa Gavril Bâle, Jehan Calvus, Dumitru Cerna, Ruxandra Cesereanu, Ion Cristofor, Constantin Cubleşan, Andrei Fischof, Vasile Gogea, Leon Iosif Grapini, Adrian Grănescu, Gabriela Genţiana Groza, Ladislau Gyemant, Alexandru Jurcan, Vasile Lechinţan, Gabriela Leoveanu, Andrei Marga, Rodica Marian, Victor Constantin Măruţoiu, Alexandra Medrea, Daniel Moşoiu, Mihaela Mudure, Ion Mureşan, Marcel Mureşeanu, Maria Pal, Ovidiu Pecican, Irina Petraş, Petru Poantă, Lucian Pop, Mircea Popa, Adrian Popescu, Ilie Rad, Teofil Răchiţeanu, Persida Rugu, Miron Scorobete, Aurel Şorobetea, Mircea Tomuş, Adrian Ţion, Radu Ţuculescu, Ion Vlad şi D.R. Popescu, Iustinian Gr. Zegreanu .

Joi, 2 iunie ora 11 – Vernisaj Salonul de primăvară al scriitorilor ediţia a 4-a (la Polul cultural)

Salonul de primăvară al scriitorilor a debutat în 2008, în mai. La cele trei ediţii succesive, au expus pictură, grafică, fotografie, sculptură scriitori membri ai Filialei clujene sau ai Clujului literar:  Elena Abrudan, Mariana Bojan, Adrian Bumb, Doina Cetea, Ion Cristofor, Constantin Cubleşan, Lucia Dărămuş, Rodica Frenţiu, Teodora Gogea, Martha Izsák, Amalia Lumei, Rodica Marian, Iulia Micu, Laurenţiu Mihăileanu, Maria Oltean, Laurenţiu Oprea, Maria Pal, Irina Petraş, Laura Poantă, Lucian Pop, Aura Schussler, Rodica Scutaru-Milaş, Gabriela Simuţ, Flavia Teoc.

La prima ediţie, au fost expuse şi lucrări de Tudor Ionescu, A.E. Baconsky, Victor Felea, Marian Papahagi.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508