Vineri, 10 mai 2011, ora 22:07, în Foaierul Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian” din Bucureşti, va avea loc o nouă lansare a proiectului “Bookcrossing”. Astfel, în seara de vineri, va fi pusă în circulaţie antologia „Maratonul de Poezie şi Jazz”, ediţia a III-a, Editura Tracus Arte, iubitorii “Bookcrossing” având şansa de a fi printre primii cititori ai acesteia. Lansarea va deschide cea de-a III-a ediţie a “Maratonului de poezie şi jazz”, eveniment transmis, în direct, timp de 7 ore non-stop, pe postul Radio România Cultural. Totodată, pentru că noaptea de 20 spre 21 mai 2011 va fi una de sărbătoare a poeziei, în Foaierul Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian”, cunoscut deja ca o crossing zone, vor fi lansate cărţi ale celor mai îndrăgiţi poeţi contemporani, puse la dispoziţie de Editura Tracus Arte.
Maratonul de Poezie şi Jazz, ediţia a III-a, este un eveniment multiart de impact mediatic şi de public ce îşi propune să prezinte publicului timp de 7 ore neîntrerupte câteva dintre cele mai importante voci ale poeziei române contemporane în dialog artistic cu nume de referinţă ale jazz-ului autohton.
40 de poeţi din generaţii şi geografii literare diferite vor avea fiecare câte un „recital” de maximum 10 minute: Ana Blandiana, Andrei Bodiu, Romulus Bucur, Dan Mircea Cipariu, Nicolae Coande, Dan Coman, Denisa Comănescu, Traian T. Coşovei, Milan Dobricici, Gellu Dorian, Florin Dumitrescu, Teodor Dună, Dinu Flămând, Horia Gârbea, Adrian Alui Gheorghe, Bogdan Ghiu, Ioana Greceanu, Mugur Grosu, Ivan Hristov, Naomi Ionică, Iulia Militaru, Ion Mureşan, Andrei Novac, Ioan Es. Pop, Bogdan O. Popescu, Simona Popescu, Andra Rotaru, Sántha Attila, Cornelia Maria Savu, Octavian Soviany, Cassian Maria Spiridon, Moni Stănilă, Liviu Ioan Stoiciu, Eugen Suciu, Robert Şerban, Nicolae Tzone, Alexandru Vakulovski, Radu Vancu, Paul Vinicius, Florina Zaharia.
Recitalurile poeţilor vor fi „copertate” prin dialog muzical cu rafinaţi interpreţi şi compozitori de jazz: Mircea Tiberian (pian), Nadia Trohin(voce), Chris Dahlgren (contrabas), Christian Lillinger (percuţie).
Primele lansări Bookcrossing au avut loc la Târgul de carte Gaudeamus 2010, când au fost puse în circulaţie zeci de cărţi şi au fost deschise, cu sprijinul RATB şi Metrorex, primele zone de tranzit („crossing zones”). Toate cărţile pot fi urmărite pe site-ul proiectului,www.bookcrossingrrc.radiocultura.ro.
Cititorii Bookcrossing sunt invitaţi să comenteze pe site, atunci când găsesc sau lansează o carte, şi să îşi exprime părerile lor despre proiect. Oricine poate lansa o carte Bookcrossing – pentru aceasta e suficient să aleagă o carte îndrăgită, să obţină un cod unic BCID de pe bookcrossing.com şi să o înregistreze pe bookcrossingrrc.radiocultura.ro, completând meniul de la secţiunea „lansează o carte”.
De asemenea, cititorii sunt invitaţi să propună propriile zone de tranzit (crossing zones), completând formularul „deschide o zonă de tranzit”. Comentariile cititorilor Bookcrossing vor ajuta prganizatorii să reconstituie poveştile cărţilor care se plimbă prin Bucureşti; aceste poveşti vor fi spuse în emisiunile Radio România Cultural – când găsiţi o carte în oraş, puteţi deveni invitatul uneia dintre emisiunile RRC!
Bookcrossing (www.bookcrossing.com) este un proiect internaţional care se bazează pe participarea şi pe iniţiativa cititorilor. Cineva lasă într-un loc public (cafenea, autobuz, parc) o carte pe care şi-ar dori ca o altă persoană să o citească. Pe una dintre copertele cărţii este trecut un cod care e înregistrat pe www.bookcrossing.com şi un set de instrucţiuni. Dacă găsiţi o carte Bookcrossing lăsaţi un mesaj pe www.bookcrossingrrc.radiocultura.ro şi repuneţi-o în circulaţie, în spaţiile de tranzit din oraş.
În prezent, www.bookcrossing.com are peste 814.000 de utilizatori înregistraţi şi a fost subiectul a mii de articole de presă în întreaga lume. Proiectul a stârnit în mod special un interes în Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Franţa, Canada şi Japonia, ţări care au rezervate pe site secţiuni speciale. Dicţionarul Concise Oxford a înregistrat „bookcrossing” ca un cuvânt nou.