Joi, 19 mai 2011, ora 18:00, la Atrium Classic Cafe (Piaţa Mică nr. 16, Sibiu), va avea loc a cincea ediţie din acest an a “Serilor Artgotice – arte în dialog”. Membrii Asociaţiei Artgothica Sibiu şi invitaţii lor se întâlnesc cu publicul în fiecare lună, pentru a propune sibienilor un dialog cu artişti locali sau din alte oraşe ale ţării, reprezentanţi a două arte. De fiecare dată este invitat un scriitor, iar cel de-al doilea invitat reprezintă, după caz, pictura, sculptura, filmul, muzica sau alte domenii ale artei. Invitaţii serii sunt scriitorul George V. Precup şi artistul plastic Stefan Orth.
Scriitorul George V. Precup s-a născut în 1954, la Borsec, judeţul Harghita. Este licenţiat şi absolvent de master în istorie-antropologie la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Sibiu, din 2002. A publicat volumele de versuri Emiratele visului (debut, Editura Euphorion, Sibiu, 1992), Răul în sâmbure (Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1997), Luntre pe ape (Editura Cartea Românească, Bucureşti, 2000), Măduva nopţii (Editura Cartea Românească, Bucureşti, 2002), Într-o limbă uitată de Dumnezeu (Editura Vinea, Bucureşti, 2007), carte care a obţinut Premiul pentru Poezie al USR – Filiala Sibiu.
Artistul plastic Stefan Orth s-a născut la Nagyszékely, în Ungaria, în anul 1945. Stefan Orth a urmat, la Oradea, Şcoala Profesională de ceramică, în paralel cu Şcoala Populară de Artă, Secţia grafică, luându-şi bacalaureatul la Liceul de Artă din aceeaşi localitate, în anul 1967. Apoi se înscrie la Facultatea de teologie protestantă din Cluj, pe care o absolvă în anul 1971 şi îşi continuă studiile la Bucureşti, unde devine licenţiat al Academiei de Arte Frumoase Nicolae Grigorescu, în anul 1976. Tot în anul 1976, Stefan Orth se stabileşte la Sibiu. Timp de 25 de ani, activează la Muzeul Brukenthal, în Laboratorul de Restaurare şi Conservare, până în 2001, când se angajează la Universitatea „Lucian Blaga”. Este membru al Uniunii Artistilor Plastici din România, din anul 1980, făcând parte şi din Consiliul Naţional al acesteia, de la înfiinţare până în anul 2006. În perioada 1998-2002, a ocupat şi funcţia de preşedinte al Filialei Sibiu a U.A.P. Lucrările sale acoperă diverse domenii ale artei plastice: gravură în metal, linoleum, lemn, litografie, grafică publicitară, desen în peniţă, cărbune, pastel, grafică de carte, coperte, ilustraţii, redactări artistice, pictură în ulei, scenografie, fotografie. Majoritatea lucrărilor sunt peisaje citadine, ilustrând clădiri reprezentative din Sibiu. Domeniul în care excelează şi care l-a consacrat este gravura. Până acum, Stefan Orth a executat peste 350 de lucrări de gravură, în aproximativ 6500 de exemplare. Pentru meritele sale artistice a fost recompensat cu Premiul de Excelenţă oferit de Ministerul Culturii, în 2010, an în care i s-a acordat titlul de Cetăţean de Onoare al Muncipiului Sibiu.