spot_img

“Scrisul este, indiferent de genul literar, o cale a devenirii, un drum către sine”

În curând, la Editura Polirom va apărea volumul de povestiri “Viaţă de aruncat” de Bogdan O. Popescu, în colecţia “Ego.Proză”, care va fi lansat în cadrul Salonului Internaţional de Carte Bookfest 2011. Andra Rotaru a dialogat cu Bogdan O. Popescu despre acest volum, în exclusivitate pentru AgenţiadeCarte.ro:

În curând, la Editura Polirom va apărea volumul de proză „Viaţă de aruncat”. Când ai început să-l scrii şi cum a luat naştere? Cum te-ai simţit după finalizarea lui, faţă de momentele când finalizai un volum de poezie?

Prima proză din volum am scris-o în 2006, când Andreea Esca m-a invitat să scriu o poveste de dragoste pentru “The One” – este vorba de “Fuck 30 years!” Încercări făcusem și înainte, simțeam nevoia să povestesc, însă atunci a fost prima oară când “mi-a ieșit”. Am finalizat o primă variant în vara lui 2009, în casa mea de la țară, în vacanță. De atunci au mai tot fost corecturi și adăugiri. Am avut răbdare, am vrut să fiu convins că ajunge un produs literar bine lustruit. Oricum a implicat un volum mult mai mare de muncă, în comparație cu volumele mele de versuri.

Te-a ajutat scrierea unui volum de proză să descoperi lucruri despre tine sau apropiaţi ai tăi, pe care, prin intermediul poeziei nu le puteai sonda?

Scrisul este, indiferent de genul literar, o cale a devenirii, un drum către sine. Povestirile din această carte m-au ajutat să îmi redescopăr diferite perioade din viață, cu personajele, conflictele și iubirile lor. Am putut, spre exemplu, să am din nou optsprezece ani, ceea ce a fost extraordinar. Am râs, în câteva rânduri, singur cu scrisul meu, minute bune în șir pe verandă.

În unele proze, ca de exemplu în „Omul cu limba scoasă”, viaţa ta reală a devenit un punct de pornire literar. Te simţi norocos, faţă de alţii, că poţi să te exprimi pe tine însuţi şi printr-un alt tip de limbaj, nu doar medical?

În toate prozele există un punct real de plecare, firul poveștii ajungând apoi în imaginar, în fantastic. Un alt tip de limbaj înseamnă o altă viață. Sunt foarte bucuros să am o viață de medic și una de scriitor, fiecare cu dificultățile și bucuriile ei.

Dacă în cazul unor jurnalişti scriitori, limbajul jurnalistic îl influenţează pe cel literar, cum se petrec lucrurile dinspre limbajul ştiinţific, medical, înspre cel literar?

Cred că am controlat, atât în versuri cât și în proză, interferența de limbaj medical. În sensul că, uneori, am lăsat special să apară în versuri sau proză termeni medicali sau situații derivate din mediul în care lucrez. Alteori nu se simte faptul că sunt medic în scris. Mă joc puțin, e adevărat.

Există un simţ al observaţiei mai accentuat în cazul tău, datorat şi profesiei, care te-a ajutat să surprinzi nuanţe şi tipologii de personaje, să fii mai descriptiv şi să obiectivizezi mai mult diferite situaţii?

Una dintre condițiile importante pentru a putea fi un medic bun este prezența unui simț de observație foarte bine dezvoltat. E, dacă vrei, aproape o deformație profesională. Mă surprind uneori pe stradă diagnosticând un pacient cu boală Parkinson sau cu pareză facială. Alteori nu e vorba de boli, ci de tipologii și expresii, îmi imaginez ce poate fi în spatele lor.

Crezi că una dintre calităţile importante ale unui povestitor este aceea de a putea povesti despre orice? Ce subiecte ţi se par ţie, acum, imposibil de abordat? De ce?

Sigur, actul de a povesti în sine poate avea mult șarm. Eu rămân la părerea că din grupul nostru de puștani talentați din vremea liceului cel mai șarmant povesitor a fost și rămâne Ionuț Cîrjan. Chiar dacă în grup se afla, spre exemplu, și Răzvan Rădulescu, unul dintre cei mai buni prozatori din momentul de față. Ce mi-ar fi imposibil să abordez? Nu știu dacă aș putea scrie un roman istoric. Cred că ar fi nevoie de o uriașă muncă de documentare pentru a încerca așa ceva. Contextul e problema care dă dificultate – în rest, oamenii se relaționează la fel dintotdeauna.

Volumul poartă titlul uneia dintre proze, „Viaţă de aruncat”. Idila de început dintre personajul masculin şi Cerasela o ia pe o pantă descendentă, în care cei doi ajung să mimeze gesturile de dinainte, în speranţa că acesta e cursul firesc al lucrurilor, fără să mai poată face alte alegeri, decât cele extreme.

Povestirea “Viață de aruncat” este minijurnalul fantastic al unei relații ratate. De fapt, am dorit să provoc cu acest titlu, nu cumva așa este aproape toată viața noastră? Cu lucruri imperfecte, cu disjuncții, cu mari speranțe neîmplinite? Poate acele perioade de tinerețe inubliabile, spre exemplu, din comunism, sunt, cu toate restricțiile lor, resimțite ca minunate – apropo de “Șobolanii se lovesc de ziduri”, o altă povestire din carte. Poate că nimic nu poate fi aruncat din viață, lucruri aparent uitate reapar în memorie cu detalii neorealiste atunci când ai în față o pagină albă.

Articole recomandate

4 COMENTARII

  1. Mult succes! Abia astept cartea. Nu poate sa fie decat f buna, ca si poeziile lui….A

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508