Joi, 7 aprilie 2011, ora 19:30, la Anaid Art Gallery din Bucureşti, va avea loc vernisajul expoziţiei „Christ”, semnată Alexandru Rădvan, curator Diana Dochia. Publicul amator de artă contemporană va putea vizita expoziţia în perioada 07 aprilie – 07 mai 2011.
După expoziţiile personale „Soma” (2005), „Memoriile lui Constantin” (2007), „Omagiul lui Iuda şi Cruciaţii” (2008), „Wond’ring aloud” (2009) şi participarea în cadrul expoziţiei de grup „Messhia” (2009) de la MODEM alături de nume sonore ca Marina Abramovich, Andres Serrano, Alexandru Rădvan revine în spaţiul Anaid Art Gallery cu o expoziţie personală de mari dimensiuni ce pune în discuţie raportarea omului contemporan la creştinism.
Problema spiritualităţii în cadrul artei moderne şi contemporane reprezintă o temă amplă de cercetare si interogare. Văzută ca triumf al raţiunii, ca rezultat al capitalismului şi industrializării, modernitatea este cadrul în care sentimentul de alungare a divinului devine din ce în ce mai prezent. Modernismul a pătruns în cultura creştină vestică odată cu dorinţa de a pune sub semnul întrebării dogma bisericească. Artiştii, eliberaţi de dogmele religioase, îşi construiesc propriul program artistic în conformitate cu tumultul lor spiritual interior. Cu alte cuvinte arta lor devine autonomă şi extrem de individualizată, supusă propriei viziuni tiranice interioare. Apare în acest moment dorinţa şi necesitatea exploatării unui sacru ce pe măsura trecerii timpului devine din ce în ce mai laic. Laicizarea aceasta prinde reverberaţii multiple în cadrul postmodernităţii şi deschide noi căi de interogare şi cercetare în cadrul artei contemporane a secolului al XXI-lea.
Expoziţia „Christ” semnată Alexandru Rădvan chestionează dimensiunea umană a divinului. Christos – Omul ne este redat de Alexandru Rădvan în toată umanitatea sa. Rădvan nu contestă existenţa lui Christos sau dimensiunea lui divină, ci pune în discuţie contextul actual în care Christos, Fiul lui Dumnezeu, este perceput şi înţeles de către oamenii secolului XXI.
Rolul artei este acela de a învinge tabuuri şi prejudecăţi sociale. „Cred în capacitatea imaginilor de a povesti. Cred că pictura este un fenomen viu, care nu se poate aborda cu circumspecţie şi cu atenţie, ci total, fără grijă că s-ar putea să ieşi şifonat din această confruntare. Ca într-o bătaie”, a spus Alexandru Rădvan.