La Editura Polirom, în seria de autor „Orhan Pamuk”, a apărut volumul “Viaţa cea nouă”, în traducerea Luminiţei Munteanu. “Viaţa cea nouă” s-a bucurat de un succes excepţional în Turcia, la data apariţiei sale, în 1995, bătând toate recordurile de vânzare.
Protagonistul romanului, un student pe nume Osman, dezvoltă o obsesie pentru o carte a cărei lectură îl transformă atât de profund, încât e incapabil să-şi continue viaţa obişnuită. Pentru a descoperi secretul care se află la baza cărţii, Osman pleacă într-o lungă călătorie care îl va purta prin peisaje nocturne cu cafenele înţesate de călători, conspiraţii, accidente apocaliptice de autobuz şi dispariţii misterioase, întâlnind pe parcurs alţi cititori credincioşi, pentru care cartea a devenit un text sacru, precum şi fundamentalişti care şi-au luat misiunea de a o distruge, asasinându-i presupusul autor, ca un simbol al periculoaselor influenţe occidentale care anihilează spiritul naţional turcesc. “Viaţa cea nouă” este un roman ce trimite mereu la propria scriitură, un joc sofisticat, în care dimensiunile spaţiului şi timpului sunt manevrate pentru a crea efecte neaşteptate, ca parte a unei viziuni originale. El poate fi considerat şi o alegorie despre diversele modalităţi de receptare ale operei literare, cu încărcătură de speranţe şi dorinţe personale pe care cititorul o adaugă inconştient lecturii.
Orhan Pamuk este cel mai citit şi bine vândut scriitor turc şi câştigătorul Premiului Nobel pentru Literatură, în anul 2006. Opera sa a fost tradusă în mai mult de cincizeci de limbi, decernându-i-se numeroase premii.