Realitatea ne oferă tot mai multe argumente că instituţiile statului şi organizaţiile de breaslă care ar trebui să se ocupe de scriitori, artişti vizuali, actori şi regizori, compozitori şi interpreţi, cu alte cuvinte de creatorii şi intelectualii României, se îndreaptă aproape de gradul zero al implicării lor în proiecte şi programe culturale şi artistice de anvergură. Conducerile acestor instituţii sunt, cel mai adesea, sinecuriste şi interesate ca funcţiile lor în numele artiştilor să fie tot mai eficiente rampe de lansare în politică, diplomaţie şi afaceri personale. Relaţiile acestor conduceri cu creatorii sunt sublime, mai ales atunci când lipsesc cu desăvârşire. Faptul că în România mai există evenimente de cultură ţine, în primul rând, de entuziasmul unor personalităţi-instituţie care susţin cultura, deseori, cu banii lor aduşi de acasă.
Mă gândesc, la o repede ochire, la acele personalităţi care au creat evenimente de impact şi unicat pentru cultura română în ultimii ani: Constantin Chiriac, directorul Teatrului din Sibiu, cel căruia îi datorăm Festivalul Internaţional de Teatru, precum şi Sibiu, Capitală Europeană a Culturii; Andrei Bodiu, iniţiatorul Maratonului de Poezie de la Sibiu şi, în urma concursului iniţiat de ICR, iniţiatorul Maratonului Olimpic de Poezie de la Londra din 2012; Irina Petraş, preşedinta filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, cea care organizează Festivalul Internaţional Lucian Blaga, dar şi cea care gestionează cel mai eficient o filială a Uniunii Scriitorilor din România; Gellu Dorian, cel căruia îi datorăm cel mai important premiu de poezie din ultimii 20 de ani – Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” de la Botoşani, dar şi cel care a iniţiat Congresul Naţional de Poezie de la Botoşani, a cărui ediţie a IV-a va avea loc între 15-18 iunie 2011; George Vulturescu şi a sa „Frontieră Poesis” de la Satu Mare, cu tradiţionalele „Premii Poesis”; maestrul George Mihăiţă, creatorul prin lege a Zilei Adolescenţilor, dar şi managerul de succes al Festivalului Comediei Româneşti- ediţia a IX-a va avea loc între 11-18 iunie 2011; profesorul şi stomatologul Constantin I. Găucan, cel care finanţează din banii săi Clubul Istoricilor, Şcoala de Vară de la Vălenii de Munte şi Festivalul de literatură „Miron Radu Paraschivescu”; Romeo Dumitrescu, un alt doctor formidabil, care finanţează de ani buni cercetările arheologice pentru Cultura Cucuteni; Ion Cristescu, muzeograful Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, care a iniţiat, printre multe alte proiecte de succes, Serile de muzică şi poezie de la Muzeu, Târgul Naţional al Cărţii de Poezie; Alina Tuică, preşedinta Asociaţiei Ajutor-REAL, care a organizat campania „Cele mai frumoase poezii ale copiilor din oraş”, cu o antologie splendidă; Mihai Zgondoiu, artistul vizual care nu s-a gândit doar la propria sa operă şi a gândit, în Sala Nouă a Teatrului de Comedie din Bucureşti, un spaţiu pentru tinerii artişti, Atelier 030202.
Fără efortul acestor personalităţi-instituţie cultura noastră ar fi mult mai săracă. Îi rog pe cititorii AgenţiadeCarte să-mi semnaleze astfel de personalităţi-instituţie care merită răsplătite şi prin recunoaştere publică.
Dan Mircea CIPARIU
P.S. Lipsa de viziune managerială a Uniunii Scriitorilor din România m-a făcut să iniţiez şi să duc la capăt şi anul acest mai multe proiecte dedicate colegilor mei de breaslă. Iată pe scurt ce pregătesc în următoarele luni: Colocviul Tinerilor Critici Literari, ediţia a V-a, 16 aprilie 2011, o dezbatere de Ziua Mondială a Cărţii, 27 aprilie 2011, Maratonul de Poezie şi Jazz, ediţia a III-a, 20-21 mai 2011, Congresul Naţional de Poezie, ediţia a IV-a, 15-18 iunie 2011.