spot_img

Maraton de seminarii la cea de-a V-a ediţie a Festivalului Internațional de Film NexT

În perioada 7-9 aprilie 2011, la Cinema Scala, Cinema Elvira Popescu și Mansarda Cărtureşti din Bucureşti, va avea loc cea de-a V-a ediţie a Festivalului Internațional de Film NexT. Acesta se desfăşoară și în 2011 sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României. Activităţile Societăţii Culturale NexT se încadrează în “Viziunea pe 30 de ani pentru România” a Casei Regale. Festivalul Internațional de Film NexT beneficiază de sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Ministerului Culturii și Patrimoniului Național. Evenimentul este organizat de Societatea Culturală NexT.

Programul ediţiei din acest an se anunță mai bogat în programe, evenimente și invitați ca niciodată. Pe lângă competiție, programele tradiționale și secțiunile în premieră, seminariile NexT completează agenda celui mai important eveniment cinematografic al primăverii cu întâlniri și discutii cu nume importante din cinema-ul autohton și internațional. Prezentate, ca și anul trecut, de JTI și recomandate de “Decât o Revistă”, seminariile NexT vor avea loc între 7 și 9 aprilie 2011, la Mansarda Cărturești.

Dedicate regiei, sound-design-ului, producției de film și – în mod special anul acesta – criticii de film, seminariile NexT vor aduce la Mansarda Carturesti invitați de seamă și teme de discuție actuale. În centrul seminariilor de anul acesta se afla cel dedicat criticii de film. Cu o perioadă de desfășurare de trei zile, el va atinge subiecte de interes precum: Critica de film – canale clasice versus new media, Rolul criticului de film azi ca formator de opinie și Cum poate un tânăr să devină critic de film azi? 10 ponturi ce să NU faci ca începător când scrii despre filme, dacă vrei să-ți construiești o cariera în domeniu. Printre invitații la seminariile de critică se numără Boyd van Hoeij (editor la revista americană Variety, colaborator al IndieWire și corespondent al portalul european de cinema cineuropa.org), Sydney Levine (editor pentru IndieWIRE, susţine cursuri la UCLA Extension Film and Business Schools, Woodbury University, Deutsche Welle Akademie, Berlinale Talent Campus şi nu numai), Jacky Goldberg (regizor de origine franceză, producător şi critic de film, scrie pentru revista cultural săptămânală Les Inrockuptibles), Marian Masone (producător al Festivalului de Film de la New York), Christian Guinot (fondator al Festivalului Internațional de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand, membru al comitetului de selecţie internaţională), Paul Brunick (editor al revistei Film Comment şi colaborator al New York Times, Slant şi Bomb). La seminariile de critică nu vor nici lipsi nici criticii români Magda Mihăilescu, Dana Duma, Andrei Crețulescu, Mihai Chirilov, Andrei Gorzo, Luiza Vasiliu și Cristi Luca.

Seminarul de regie de film îl va avea invitat pe Marian Crișan (prezent la NexT 2011 cu scurtmetrajul Camelia în secțiunea Festival Friends, prezentată de HBO și cu lungmetrajul de debut Morgen în programul Și ei au fost NexT Generation), seminarul de sound design va fi susținut de Jean Umansky (care a lucrat împreună cu Nikita Mihalkov și Jean Pierre Jeunet, semnând printre altele sunetul pentru Amelie), la seminarul de scenaristică vor fi prezenți Richard Kwietniowski (primul său lungmetraj Love and Death on Long Island, cu John Hurt şi Jason Priestley, a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes, iar filmul Owning Mahowny, cu Philip Seymour Hoffman şi Minnie Driver, a fost prezentat la Sundance şi Berlin) și Tamas Zanyi (sound designer pentru filme precum: Taxidermia de György Pálfi,  With a Little Patience de Laszlo Nemes – câștigător al Premiului “Cristian Nemescu” pentru cea mai bună regie la NexT 2010 şi The Gentleman Takes His Leave de Laszlo Nemes – prezent în competiția NexT 2011). Iar seminarul de producție de film îi va avea ca invitați pe Marie Dubas (producător de scurtmetraje pentru compania pariziană Petit film) și David Collins (directorul renumitei companii de producţie  independente Samson Films, din Irlanda, care a realizat și musicalul Once, câștigător al premiului Oscar pentru cel mai bun cântec original în 2008).

Pe lângă seminariile de regie, scenaristică, producție și critică de film din cadrul NexT, tot la Mansarda Cărturești vor avea loc prezentările MEDIA Desk Romania și Berlinale Talent Campus. Prezentarea MEDIA se va axa pe noutățile oferite de Programul MEDIA în 2011, cu accent pe cele mai recente programe MEDIA dedicate formării profesioniștilor din domeniul audiovizualului. Matthijs Wouter Knol, coordonatorul programului Berlinale Talent Campus din 2008 va veni la București cu o prezentare despre Beneficiile networking-ului.

Accesul la seminariile Festivalului Internațional de Film NexT este liber.

Ca multe dintre highlight-urile festivalului, și seminariile NexT beneficiază de un clip special (regia Luiza Pârvu, scenariu: Ligia Popescu, Gabi Copoeru, Luiza Pârvu, imagine: Oana Popa, Gabi Copoeru, sunet: Letiția Ștefănescu, Ligia Popescu, Credits: Sergiu Costache, Bogdan Marhodin, Eduard Cîrlan, Dan Bădiță).

Clipul seminariilor NexT 2011 poate fi vizionat accesând linkul: http://bit.ly/eRDaQM

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508