spot_img

Lansare de carte de mare valoare istorică: „Veteranii pe drumul onoarei şi jertfei”, volumul al zecelea, coordonat de general-maior (r) prof. univ. dr. Victor Atanasiu

Luni, 4 aprilie 2011, la sediul Primăriei Sectorului 2 din Bucureşti, s-a lansat cel de-al X-lea volum al memorialului „Veteranii pe drumul onoarei şi jertfei”, coordonat de general-maior (r) prof. univ. dr. Victor Atanasiu, editat de Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război. La eveniment a fost prezent un număr impresionant de generali şi ofiţeri de armată, alături de ataşaţi militari din alte ţări. Gazda acestui eveniment a fost primarul Neculai Onţanu.

Reuniunea ce a marcat o apariţie editorială care îmbogăţeşte zestrea istorică a poporului român, s-a desfăşurat în prezenţa Ministrului Apărării Naţionale, generalul Gabriel Oprea, a generalului de armată Marin Badea Dragnea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, a preşedintelui Asociaţiei Diplomaţilor Militari în Rezervă şi Retragere „Al. Ioan Cuza”, general Ene Aurel, a părintelui Ioan Rădulescu, Protoiereul Protoieriei II Capitală, a numeroşi generali şi ofiţeri, senatori şi deputaţi, oameni de ştiinţă şi cultură.

Gazda evenimentul desfăşurat la sediul Primăriei Sectorului 2, primarul Neculai Onţanu, a vorbit despre respectul şi aprecierea pe care domnia sa le poartă veteranilor de război şi a reliefat importanţa noii apariţii editoriale ce are o valoare istorică şi morală esenţială, demnă de a fi cunoscută de tânăra generaţie. Edilul sectorului 2 şi-a exprimat respectul şi admiraţia pentru veteranii de război care reprezintă adevărate repere morale pentru România, iar cartea de faţă ne demonstrează încăodată că războiul este doar ultima şi nedorita soluţie la problemele mondiale, deoarece diplomaţia îşi are rolul său foarte important.

În discursul său, generalul de armată (r) Marin Badea Dragnea, a declarat în faţa celor prezenţi că volumul recent lansat reprezintă „un corolar al celor nouă volume cu titlul „Veterani pe drumul onoarei şi jertfei”, editat de Asociaţia noastră de la înfiinţare, cu 21 de ani în urmă, când am hotărât că este o datorie de conştiinţă a noastră, a foştilor luptători care am supravieţui celei mai mari conflagraţii mondiale a tuturor timpurilor, de a lăsa viitorimii o zestre spirituală (…) Doresc să-mi exprim recunoştinţa noastră pentru sponsorizarea volumului, primarului Neculai Onţanu, prieten sincer şi devotat al veteranilor de război, membru de onoare al A.N.V.R.”.

Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război a mai spus că: „Veteranii de război au fost călăuziţi, determinaţi, numai de dorinţa de a transmite peste vremuri adevărul istoric, netrunchiat, neîntinat de conjuncturi politice privind participarea României la cel de-al doilea război mondial. Monumentala lucrare, am putea spune  singulară prin amploarea evenimentelor evocate, prin valoarea sa documentar – istorică şi prin autenticitatea datelor şi informaţiilor cuprinse, face o incursiune în toate etapele campaniilor din Est şi Vest, evidenţiind contribuţia categoriilor de forţe, de arme, la desfăşurarea războiului, analizează cu luciditate şi fără părtinire climatul politic  şi militar în care a avut loc teribila conflagraţie, strategia de luptă a eminenţilor comandanţi pe care i-am iubit şi respectat. (…) Editarea acestui volum se doreşte şi o mărturie despre ororile şi suferinţele pe care le produc războaiele, cât de scump se plătesc erorile istoriei, atunci când, pentru soluţionarea unor diferende internaţionale, se alege calea armelor”.

Invitat de onoare al acestei manifestări speciale, Ministrul Apărării Naţionale, generalul Gabriel Oprea,  s-a declarat onorat, în calitate de român, de a participa la această lansare de carte care ne reaminteşte să apreciem, încă odată, jertfa, onoarea şi solidaritatea bravilor veterani de război şi a miilor de soldaţi care şi-au dat viaţa pe fronturile din întreaga lume. În context, domnia sa a amintit faptul că românii au avut şi continuă să aibă, foarte mare încredere în biserică şi în armată deoarece au înţeles că, alături de Dumnezeu, la fel de importantă este apărarea şi integritatea poporului român.

Alături de veteranii de război şi de numeroşii invitaţi prezenţi la lansarea de carte, s-a mai aflat Protoiereul Protoieriei II Capitală, părintele Ioan Rădulescu,  care şi-a exprimat părerea de rău că, uneori, tânăra generaţie nu apreciază suficient ceea ce au realizat înaintaşii lor care au ales să apere cu preţul propriei vieţi integritatea ţării.

Un cuvânt cu totul aparte a fost cel al coordonatorului volumului X din „Veteranii pe drumul onoarei şi jertfei”, general-maior (r) prof. univ. dr. Victor Atanasiu, care a explicat celor prezenţi că lucrarea de faţă urmăreşte să prezinte adevărul istoric, de necontestat, care este atât de important, în detrimentul oricăror altor neadevăruri. În acelaşi timp, domnia sa declara că acest volum se doreşte „un semnal de alarmă care atrage atenţia claselor politice asupra incapacităţii de a nu putea opri la timp ucigaşul război”, încheind cu unul din lait-motivele creaţiei poetice cavalereşti: „laudator temporis acti”, altfel spus  „elogiul vremurilor trecute”.

Detalii şi imagini de la acest eveniment găsiţi pe site-ul www.ps2.ro, rubrica Ştiri.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508