La Editura Cartea Românească va apărea, în curând, primul volum din trilogia „Tovarăşi de cameră. Student la Chişinău” de Mihail Vakulovski. Un anti-bildungsroman existenţial, scris cu umor şi ironie, într-un limbaj viu, autentic, cu elemente de roman epistolar, realist, istoric, naturalist, despre o lume plină de viaţă…
„Student la Chişinău” de Mihail VAKULOVSKI e primul rockman din trilogia „Tovarăşi de cameră” (care, de fapt, e un roman sută la sută şi poate fi citit şi fără ce va urma). O trilogie prin care trece Prutul, prima parte fiind despre studenţia chişinăuiană a personajului-narator, „tema” trilogiei fiind colegii lui de cameră din timpul studiilor. Personajul homodiegetic ţine scheletul „Tovarăşilor…” (în jurul lui învîrtindu-se cu graţie celelalte personaje, întîmplări, idei), el face facultatea la Chişinău exact în perioada marilor schimbări sociale, 1989 – 1993 (primul volum), apoi urmează 3 ani de muncă (perioada de tranziţie, cînd are loc trecerea dintr-o parte a Prutului în cealaltă parte); celălalt, al 3-lea volum, cuprinzînd perioada doctoratului la Bucureşti. 2 ţări frăţeşti, 2 lumi atît de apropiate şi totodată atît de diferite, lectura rockmanului te distrează, dar şi te pune pe gînduri, te face să te încrunţi, dar şi să izbucneşti în rîs, îţi face dor de locuri şi de (unele) personaje (muuulte şi pline de viaţă), există întîmplări reale, cum ar fi mitingurile de la Chişinău, personaje şi situaţii reale.
„Subsemnatul, depun mărturie: tot ce este scris în această carte este adevărat. Cunosc (aproape) toate locurile descrise în volum, i-am avut profesori pe (aproape) toţi profesorii de la Filologie, ale căror nume (schimonosite) se regăsesc în cartea care face obiectul prezentei depoziţii. Da, mi-am petrecut cinci ani între pereţii şi pe culoarele acestei Facultăţi de Filologie de la Chişinău, da, am locuit în căminul 7 al Filologiei, da, m-am plimbat prin Cimitirul Armenesc şi Cimitirul Eroilor de lângă căminul 7 şi da, m-au atras şi pe mine sălbatec fetele-filoloage.
Nu, nu este adevărat că tot ce este descris aici a fost în halul în care o face autorul, adică incitant şi savuros. Am făcut facultatea cu doar un deceniu înaintea lui. Nu cred că zece ani pot schimba într-atât de mult un loc şi nişte oameni. Nu cred că fetele s-au putut face, în timp, atât de loiale. Rog cei care vor citi şi, mai ales, analiza cartea să ţină cont că în realitate, totul la filologie era banal şi fad” (Constantin CHEIANU, fragment din prefaţa volumului)
„Am avut privilegiul de-a fi printre primii cititori ai romanului Student la Chişinău (prima parte a trilogiei Tovarăşi de cameră) – scris de Mihail Vakulovski, frate-meu. Nu am acum intenţia de-a fi obiectiv (şi cine ar fi când e vorba de fraţi? 🙂 ), dar ţin să spun câteva cuvinte despre Student la Chişinău. Chiar de la începutul lecturii, am avut impresia că-l citesc pe Ion Creangă. Cel din Amintiri din copilărie, dar care a ajuns la studenţie. Asta datorită oralităţii romanului lui Mihai, a fragmentelor ficţionale combinate cu memoriile şi jurnalul – ceea ce am întâlnit şi la Creangă. În romanul lui Mihai sunt foarte importante timpul şi locul. Locul – Chişinău. Timpul – anii 90. Foarte puţin s-a scris de anii 90 din Chişinău. Şi mai puţin s-a scris la rece, aşa cum face Mihai. Nu i-a scăpat nimic din tranziţia cruntă: mişcările de eliberare naţională (la care a participat), carnavalul naţionaliştilor, absurdul anumitor personaje care devin peste noapte din filoruşi în filoromâni. Romanul cuprinde şi „documente” ale vremii – scrisori din acea perioadă şi fragmente din conspectele studenţilor de la litere. Student în Chişinău e la fel de bine documentat ca Născut în URSS al lui Vasile Ernu, dar are şi umorul şi ironia Amintiri-lor din copilărie. Sunt pagini la care râzi ţinându-te de burtă. Şi avantajul nostru, ca lectori, e că am trăit acele vremuri, aşa că le putem re-trăi cu o detaşare necesară, după atâta timp. De-abia aştept să văd romanul tipărit. Nu în ultimul rând mă bucur că în roman e vorba de oraşul nostru drag – Chişinău. Ar mai fi multe de scris despre roman, dar am să aştept cuminte până va fi editat” (Alexandru VAKULOVSKI)
Fragmente din acest volum pot fi citite la paginile web:
http://tiuk.reea.net/index.php?option=com_content&view=article&id=1229
Heeeeei, abia aştept să citesc romanul! Cînd va apărea? Vreau-vreau-vreau!
super. bravo, mihai
mulţumesc, Bogdan, la fel! (de altfel)
Salut, Alina. Am înţeles că va fi la tîrgul de carte:)
oricum, totul e gata, trebuie să apară în cel mai scurt timp