La Editura Polirom, în colecţia “Collegium. Relaţii internaţionale”, a apărut volumul “Teoria socială a politicii internaţionale” de Alexander Wendt, în traducerea lui Mihai Cristian Braşoveanu, cea mai interesantă şi mai inovatoare contribuţie în domeniul relaţiilor internaţionale din ultimul deceniu. “Teoria socială a politicii internaţionale” este construită pornind de la argumentul potrivit căruia modul în care statele se percep unele pe altele are consecinţe asupra relaţiilor dintre ele.
Perspectiva propusă, numită constructivistă şi aflată adesea în opoziţie faţă de curentele dominante din teoria relaţiilor internaţionale, s-a impus în mare parte datorită acestui volum şi eforturilor lui Alexander Wendt de a găsi puncte de convergenţă cu toate celelalte abordări.
Conform teoriei constructiviste, interacţiunea internaţională generează „culturi ale anarhiei” diferenţiate în funcţie de gradul în care diverşii actori se percep ca inamici, rivali sau prieteni. Aceste roluri contribuie la definirea intereselor şi a capacităţilor statelor şi generează anumite tendinţe în sistemul internaţional.
Nu mai puţin important, transformarea structurală a unei culturi şi apariţia alteia depind de mai mulţi factori, în special de interdependenţa statelor, experienţa comună şi imaginarea unei sorţi comune, gradul de omogenizare a relaţiilor dintre ele şi măsura în care îşi controlează impulsurile agresive.
Volumul se adresează studenţilor şi profesorilor de la facultăţile de ştiinţe politice şi relaţii internaţionale, dar şi tuturor celor interesaţi de mecanismele politicii internaţionale.
Alexander Wendt este profesor de relaţii internaţionale la Ohio State University. Cariera sa anterioară s-a desfăşurat la Yale, Dartmouth şi Chicago. Este coeditor al revistei International Theory, iar articolele sale au apărut în reviste precum International Security, International Organization, American Political Science Review şi Review of International Studies.