La Editura RAO a apărut volumul “Speranţa de viaţă” de Dean Koontz, în traducerea lui Liviu Radu. Cărţile autorului, considerat de revista “Rolling Stones” drept „cel mai popular autor de cărţi de suspans din Statele Unite“, au fost traduse în 38 de limbi şi vândute în peste 400 de milioane de exemplare. Titlul a fost selectat pe listele The Literary Club, Mystery Guild, Doubleday Book Club, ca lectură recomandată. Cărţile sale ies din tiparul thrillerelor obişnuite, fiind un amestec incitant de fantastic, horror, umor negru, suspans, romance şi neprevăzut.
Jimmy Tock vine pe lume chiar în noaptea în care bunicul lui, Joseph, o părăseşte. Înainte însă de a-şi da obştescul sfârşit, Joseph se ridică din pat şi vorbeşte coerent pentru prima şi ultima oară de la atacul de cord suferit. Însă ceea ce spune este extrem de neobişnuit – anume, că vor exista cinci zile în viaţa nepotului său, între vârsta de 20 şi de 30 de ani, de o importanţă crucială. Şi, deşi la început Rudy, fiul lui Joseph, nu pare să acorde importanţă acestei profeţii, curând este nevoit să-şi alunge neîncrederea când descoperă că acesta prezisese cu o precizie de minute ora naşterii lui Jimmy, greutatea şi înălţimea exacte şi faptul că Jimmy se va naşte cu sindactilie. Brusc, vorbele bătrânului de pe patul de moarte capătă o semnificaţie tulburătoare.
Speranţă de viaţă este povestea a cinci zile din viaţa unui om obişnuit, născut pentru o moştenire extraordinară – o poveste care vă va schimba modul în care priviţi binele şi răul, viaţa şi moartea, şi tot ce se găseşte între aceste repere…
Dean Koontz s-a născut şi a crescut în Pennsylvania, absolvind colegiul de stat din Shippensburg State College. A lucrat ca şi consilier pentru copiii defavorizaţi, apoi ca profesor de engleză. Dorinţa sa de a deveni scriitor a determinat-o pe soţia lui, Gerda, să-I facă o propunere pe care nu a putut s-o refuze: „O să te susţin material timp de 5 ani şi dacă nu
reuşeşti să devii scriitor în tot acest timp, nu o să reuşeşti niciodată“.
La sfârşitul celor cinci ani, Gerda a renunţat la slujbă pentru a se ocupa de cariera de scriitor a
soţului ei. Romanul “Şoapte”, publicat în 1980, este considerat a fi primul său roman de succes.