Sorin Ilieşiu, coautor – împreună cu Gabriel Liiceanu – al filmului documentar de lung-metraj „Apocalipsa după Cioran” prezentat în aceste zile de ICR-Paris, ICR-Madrid, ICR-Stockholm, ICR-Budapesta, ICR-Berlin, ICR-Viena, ICR-New-York, a trimis pe adresa redacţiei AgenţiadeCarte.ro un „apel pentru memoria lui Emil Cioran”, adresat domnilor Emil Boc – prim-ministru, Kelemen Hunor – ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Daniel Funeriu – ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Teodor Baconschi – ministrul Afacerilor Externe şi Sorin Oprescu – primar general al Capitalei. Acesta solicită, printre altele, ca segmentul Bulevardului Dacia dintre intersecţia cu Calea Dorobanţilor şi intersecţia cu Calea Griviţei din Bucureşti, să se numească Bulevardul Emil Cioran, montarea unor plăci memoriale pe zidul clădirilor din Paris unde a locuit Emil Cioran, iar Biblioteca Naţională a României să-şi schimbe denumirea în Biblioteca Naţională a României „Emil Cioran”. Redăm, integral, apelul domniei sale:
Apel pentru memoria lui Emil Cioran,
cel mai profund şi cel mai rafinat gânditor
despre umanitate şi Dumnezeu
C ă t r e
Dl Emil Boc – prim-ministru
Dl Kelemen Hunor – ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional
Dl Daniel Funeriu – ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului
Dl Teodor Baconschi – ministrul Afacerilor Externe
Dl Sorin Oprescu – primar general al capitalei
Astăzi 8 Aprilie 2011, s-au împlinit 100 de ani de la naşterea lui Emil Cioran care este, cred, cel mai profund şi cel mai rafinat gânditor despre umanitate şi Dumnezeu.
Prefer să nu comentez palma nimicitoare pe care au primit-o ieri autorităţile române de la dl George Brăiloiu care a achiziţionat din bani proprii „Arhiva Cioran” (perioada română a vieţii acestuia) pentru a o restitui patrimoniului naţional.
Domnule prim-ministru, domnule ministru al Culturii şi Patrimoniu Naţional,
Vă solicit ca statul român să achiziţioneze – din fondul de rezervă al guvernului – manuscrisele lui Emil Cioran care urmează să fie scoase la licitaţie, la Paris, în viitorul apropiat.
Domnule ministru al Culturii şi Parimoniu Naţional,
vă solicit ca Biblioteca Naţională a României să-şi schimbe denumirea în Biblioteca Naţională a României „Emil Cioran”. Menţionez că dl Gabriel Liiceanu l-a considerat pe Emil Cioran ca fiind „unul dintre cei mai teribili cititori ai secolului”.
Domnule ministru al Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului
vă solicit ca Universitatea din Bucureşti (unde a studiat Emil Cioran) să-şi schimbe denumirea în Universitatea „Emil Cioran” din Bucureşti.
Domnule ministru al Afacerilor Externe,
vă solicit să faceţi demersurile necesare pentru montarea unor plăci memoriale pe zidul clădirilor din Paris unde a locuit Emil Cioran – rue de l’Odéon nr.21 , rue de Sommerard nr.13 (hotel Marignan), rue Racine (hotel Racine) – , precum şi pe zidul clădirii la parterul căreia se află „Café de Flore” din Bd Saint Germain nr.172 (Vreme de un an Cioran stă, cîte douăsprezece ore pe zi, asemeni unui funcţionar conştiincios, la cafeneaua „Flore”, locul de întîlnire al intelectualităţii franceze. – fragment din comentariul scris de dl Gabriel Liiceanu).
Domnule primar general al capitalei,
vă solicit ca segmentul Bulevardului Dacia dintre intersecţia cu Calea Dorobanţilor şi intersecţia cu Calea Griviţei să se numească Bulevardul Emil Cioran.
Cu încredere,
Sorin Ilieşiu coautor – împreună cu Gabriel Liiceanu – al filmului documentar de lung-metraj „Apocalipsa după Cioran” prezentat în aceste zile de ICR-Paris, ICR-Madrid, ICR-Stockholm, ICR-Budapesta, ICR-Berlin, ICR-Viena, ICR-New-York.
Bucureşti, 8 Aprilie 2011
Sorin Ilieşiu
Solicit ca tara sa se numeasca Romania – Emil Cioran.
Haideti, totusi, un pic de limite nu v-ar strica. Mai ales ca nu se stie cine e vanzatorul documentelor. Sa nu avem niscai surprize! Brancusi parca n-a iscat o astfel de polemica.