În perioada 17-24 martie 2011, la Berlin se desfăşoară colocviul de artă contemporană est-europeană „Twist”. Proiectul sprijinit de Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin, în parteneriat cu Collegium Hungaricum şi Institutul Cultural Italian din Berlin a fost iniţiat de curatoarele italiene Viviana Checchia şi Eleonora Farina. Colocviul prezintă noile direcţii ale artelor plastice din Europa de Est (cu accent pe România şi Slovacia) şi include organizarea unei mese rotunde, proiecţii video şi prezentări de portofolii ale artiştilor participanţi.
„Twist“ analizează asemănările şi diferenţele de pe scena de artă din Bratistlava şi Bucureşti, în ultimii 20 de ani. Prin crearea unui „open office“ cu materiale despre arta contemporană, publicul are acces la o selecţie subiectivă, dar relevantă a lucrărilor de artă contemporană din România şi Slovacia.
Deschiderea colocviului a avut loc joi, 17 martie 2011, ora 19.00, la galeria Golden Parachutes din Kreuzberg. Vineri, 18 martie 2011, de la orele 18.00, la Collegium Hungaricum se desfăşoară o masă rotundă, moderată de curatoarea Rita Kálmán, de la Muzeul Naţional de Artă din Budapesta, la care sunt invitaţi Raluca Pop, Lia Perjovschi, Omar Mirza, Michal Murin. În perioada 19 – 24 martie 2011 au loc prezentări video ale artiştilor Peter Barényi, Radeq Brousil, Ştefan Constantinescu, Pavlina Fichta Čierna, Dan Mihălţianu, Olivia Mihălţianu, Maja Štefančikova, Jaroslav Varga, Călin Dan şi Magda Stanová, la galeriile 91mQ şi Uqbar.
Viviana Checchia (1982) şi-a aprofundat cercetările despre scena de artă din Slovacia în cadrul unei burse oferite de Ministerul Afacerilor Externe Italian. Actualmente îşi finalizează teza de doctorat despre identităţile din Estul şi Vestul Europei în domeniul cultural, la School of Art of Loughborough University (Marea Britanie).
Eleonora Farina (1981) s-a aflat cu o bursă Leonardo da Vinci la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti. În prezent îşi continuă cercetările despre arta video din România anilor 70-80 în cadrul tezei de doctorat coordonate de profesorul Gregor Stemmerich, la Universitatea Liberă din Berlin.
« Twist » este un proiect EUNIC al ICR Berlin, Collegium Hungaricum Berlin şi al Institutului Italian de Cultură Berlin.