Duminică, 6 martie 2011, ora 19:00, la Sala Thalia, Secţia Germană a Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu prezintă în premieră absolută spectacolul „Îngerii din Sibiu/ Engel von Sibiu”, în regia lui Peter Carp. Prezentarea spectacolului „Îngerii din Sibiu/ Engel von Sibiu” este punctul culminant al celui de-al treilea modul din proiectul „Două Ţări – o piesă/ Zwei Länder – ein Stück” desfăşurat în parteneriat cu Theater Oberhausen. Acest proiect face parte din platforma de finanţare „Dor de Ducă/ Wanderlust” al Kulturstiftung des Bundes (Fundaţia Culturală a Federaţiei Germane), ce îşi propune să atragă un nou segment de public spre teatru prin promovarea unor proiecte care să reflecte realităţile sociale din mediul urban contemporan. „Îngerii din Sibiu/ Engel von Sibiu” va fi prezentat în limba germană, cu subtitrare simultană în limba română.
Dezvoltat ca un forum care să producă un schimb între teatru şi oraş, cel de-al treilea modul din cadrul acestui proiect se concretizează prin prezentarea a două spectacole despre fiecare oraş în parte – Sibiu şi Oberhausen. Primul modul al proiectul a avut loc în vara şi toamna anului trecut, fiind intitulat Heimat / Patrie şi s-a desfăşurat ca o sesiune de workshop-uri având ca tematică migraţia, apartenenţa la o minoritate şi integrarea în societate. Cele două grupe de participanţi au fost formate din şase tineri imigranţi din Oberhausen şi, respectiv, un grup de şase elevi ai Colegiului Naţional Samuel von Brukenthal. Cel de-al doilea modul al programului se desfăşoară în perioada 1 septembrie 2010 – 27 mai 2011 sub titlul „Străin am venit încoace / Fremd bin ich eingezogen” şi se va încheia cu un spectacol comun bazat pe „Călătoria de iarnă” a lui Scubert, cu actorii celor două teatre din Oberhausen şi Sibiu şi regizat de elveţianul Bernhard Mikescka.
„Îngerii din Sibiu / Engel von Sibiu” este un text pregătit special de Lothar Trolle pentru spectacolul Teatrului Naţional din Sibiu. Scenariul este o adaptare după texte de Urmuz, Alexandru Macedonski, Mihai Eminescu, Daniil Charms, Johann Lippert, Tristan Tzara, Benjamin Fundoianu, Marin Sorescu, Mihai Beniuc, Ioan Călugaru, Dolfi Trost, Anna Seghers şi Lothar Trolle. Spectacolul pus în scenă de Peter Carp este un studiu emoţionant ce prezintă povestea unui bâtrân care îşi readuce aminte, cu ajutorul a patru îngeri, momente şi persoane din viaţa sa. Scenele fac referiri la locuri embelmatice din Sibiu şi se succed pe un fond marcat de lirism, într-o tăcere apăsătoare ce prevesteşte moartea bătrânului. Decorul scenografei Manuela Freigang accentuează atmosfera gingaşă a liniştii rememorării prin note de alb pur şi prin minimalism. Spectacolul are o durată de o oră şi zece minute reunindu-i pe scenă pe actriţele Secţiei Germane a teatrului – Johanna Adam, Iulia Maria Popa, Emöke Boldizsár, Enikö Blénessy şi pe Marek Jera, artist invitat de la Teatrului din Oberhausen. Spectacolul despre Oberhausen va avea la bază un text scris de Lia Bugnar şi va fi montat de regizorul Vlad Massaci la sfârşitul acestui an. La final, organizatorii vor planifica o reprezentaţie comună a celor două spectacole sub titlul „Două locaţii – o piesă.”
„Oberhausen este un oraş cu un important număr de imigranţi. Este important să prezentăm forme noi de spectacole care să prezinte interes pentru acest segment de public şi care, în acelaşi timp, contribuie la o mai bună înţelegere a diversităţii culturale”, a declarat Peter Carp, directorul Teatrului din Oberhausen.