La Editura Trei, în colecţia “Psihologie-Psihoterapie”, a apărut volumul “O bază de siguranţă. Aplicaţii clinice ale teoriei ataşamentului” de John Bowlby, în traducerea Alexandrei Timofte.
Formulată iniţial pentru a fi utilizată în stabilirea diagnosticului şi în tratamentul pacienţilor şi familiilor cu probleme emoţionale, teoria ataşamentului a avut un mare impact şi asupra psihologiei dezvoltării umane. Volumul de faţă cuprinde prelegeri ţinute de Bowlby, întemeietorul teoriei ataşamentului, cu diferite ocazii în faţa unui auditoriu format din specialişti din domeniul sănătăţii mentale în care clarifică şi evidenţiază trăsăturile distinctive ale ataşamentului: caracterul primar al ataşamentului, rolul de protecţie şi importanţa permanentă a ataşamentului pe parcursul întregului ciclu al vieţii; îngrijirea copiilor caracterizată de sensibilitate ca fundament pe care se construieşte sănătatea lor psihică, psihopatologia avându-şi rădăcinile în dificultăţile întâmpinate de copil în viaţa reală, în relaţia cu părinţii; similaritatea dintre parentajul reuşit şi psihoterapia eficientă, în care terapeutul oferă o bază de siguranţă de la care pacientul porneşte în explorarea de sine. Scrisă într-un limbaj accesibil, cartea se adresează atât studenţilor, cât şi psihologilor, psihiatrilor, asistenţilor sociali şi tuturor celor interesaţi de modul în care se stabilesc legături afective între oameni.
John Bowlby, psihiatru şi psihanalist englez, este cunoscut pentru interesul său pentru dezvoltarea copilului care a dus la formularea teoriei ataşamentului cu o mare influenţă asupra domeniilor psihologiei dezvoltării, psihopatologiei şi psihoterapiei. A scris numeroase cărţi şi articole, printre care Maternal Care and Mental Health, trilogia Attachment and Loss şi The Making and Breaking of Affectional Bonds.