spot_img

Manifestări culturale prilejuite de începerea celei de-a XXIII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Poezie „Nichita Stănescu”

Miercuri, 30 martie 2011,  la Ploieşti va avea loc deschiderea oficială a Festivalului Internaţional de Poezie „Nichita Stănescu”. Această deschidere va fi precedată de o suită de manifestări găzduite de instituţiile publice de cultură din Municipiul Ploieşti, în perioada 21-29 martie 2011, care vor evoca personalitatea şi opera unică a poetului Nichita Stănescu. Sunt programate activităţi culturale zilnice, în diferite puncte ale oraşului şi ale judeţului Prahova. Vor fi organizate târguri de carte cu participarea a numeroase edituri din Bucureşti şi din ţară, prezentându-se zilnic ediţiile cele mai interesante. În zona centrală a oraşului va fi organizată o expoziţie de artă plastică realizată de caricaturistul Nicolae Ioniţă, preşedintele departamentului pentru Europa de Est al Organizaţiei internaţionale a caricaturiştilor ‘Cartoonists Rights Network’. Manifestările vor avea ca fond sonor vocea lui Nichita Stănescu recitând din poeziile sale. Festivalul Internaţional de Poezie „Nichita Stănescu” va fi organizat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, prin Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional a judeţului Prahova, cu sprijinul Academiei Române, al Uniunii Scriitorilor din România, al autorităţilor publice locale şi cu participarea tuturor instituţiilor de cultură din Municipiul Ploieşti.

Din activităţile propuse de instituţiile de cultură:

21 – 29 martie 2011

Centrul Judeţean de Cultură Prahova, Teatrul „Equinox Ploieşti: Festivalul Artelor ”Nichita la Echinocţiu”

Spectacole de teatru, de teatru – dans, recitaluri muzicale, vernisaje de expoziţii, lansări de carte, ateliere de creaţie şi interpretare, atât la sediu cât şi în judeţ. Se vor juca următoarele spectacole: „Măreţia Frigului” de Nichita Stănescu, „Antrenorul de Îngeri” de Nichita Stănescu (la Casa de Cultură „Geo Bogza” din Câmpina), „Muzeul Întâmplărilor de Ceară” de Lucian Vasilescu, „Eu, adica Ea”, spectacol de teatru-dans pe teme din creaţia literară a lui Nichita Stănescu şi Gellu Naum

Universitatea Liberă „Nichita Stănescu”; atelierul de semne, atelierul de sunete, atelierul de pantomimă şi expresie corporală, atelierul de texte, atelierul de imagine

Vernisajul expoziţiei „Prin tunelul de oranj” a artistului – fotograf Vali Craina (Salonul Orion)

Vernisajul expoziţiei  de eseu fotografic „Avatarurile unui autoportret” de Mihai Vasile (Casa de Cultură Geo Bogza Câmpina)

Vernisajul expoziţiei de artă plastică „Anotimpurile”  a artistului plastic Titus Draghicescu (Casa de Cultură a Sindicatelor Ploieşti)

Dezvelirea proiectului de frescă ”Icarus” de Mihai Vasile (Căminul Cultural Goruna)

25 martie 2011

Biblioteca din cadrul Casei de Cultură a Sindicatelor Ploieşti

„Va fi linişte, va fi seară” – Nichita Stanescu în amintirile  contemporanilor

Organizator: Centrul Judeţean de Cultură Prahova

Ora 10.00

Parcul „Nichita Stanescu”

Deschiderea târgului de carte dedicat Festivalului de Poezie „Nichita Stănescu”

Expoziţie de caricatură, realizată de Nicolae Ioniţă

Ora 16.00

Muzeul „Paul Constantinescu” Ploieşti:

Medalion aniversar „Bela Bartok” – 130 ani de la naştere

Alocuţiune: prof. dr. Al. I. Bădulescu

Audiţii muzicale din opera compozitorului aniversat

Recital vocal – instrumental susţinut de tineri solişti de la Liceul de Artă „Carmen Sylva” Ploieşti, laureaţi ai Concursului Naţional „Paul Constantinescu”

Ora 17.00

Parcul „Nichita Stanescu”

Serată culturală organizată de către Cenaclul „Atitudini”. Prezentarea numărului omagial dedicat lui Nichita Stănescu al Revistei „Atitudini”.

Spectacol de muzică şi poezie

26 martie 2011

Ora 9.00

Colegiul Naţional „Nichita Stănescu”

Concurs Naţional „Lecţii cu Nichita”, ediţia I (secţiuni de traducere, desen, fotografie şi film)

Orele 11.00 – 13.00

Parcul „Nichita Stanescu”

Program de poezie şi muzică oferit de elevii Liceului de Artă „Carmen Sylva” Ploieşti

Ora 13.00

Vizită la Muzeul Memorial „Nichita Stănescu” Ploieşti

Invitaţi: Participanţii la Concursul Naţional „Lecţii cu Nichita”

27 martie 2011

Ora 10.00

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova

Concurs judeţean de recitare „Sub aripa lui Nichita”. Lansări de carte, târg de carte, dezbateri literare

Organizator: Casa de Cultură „Ion Luca Caragiale” Ploieşti

Orele 11.00 – 13.00

Parcul „Nichita Stănescu”

Program de poezie şi muzică oferit de elevii Liceului de Artă „Carmen Sylva” Ploieşti

28 martie 2011

Ora 11.00

Colegiul Naţional „Nichita Stănescu”

Evocarea poetului la statuia din curtea Colegiului

Alocuţiuni:

–          prof. Maria Ioniţă – directorul Colegiului

–          invitaţi: prieteni ai Poetului (Ioan Marzescu, Mircea Gociman, Sergiu Uta Baicoianu)

Ora 11.30

Colegiul Naţional „Nichita Stănescu”

Expoziţie „Noi despre Noi”

Vizitarea standurilor realizate de elevii Colegiului

Ora 12.00

Colegiul Naţional „Nichita Stănescu”

Expoziţie „Lecţii cu Nichita”. Vor fi prezentate lucrări ale participantilor la:

–          Secţiunea Fotografie

–          Secţiunea Desen

–          Secţiunea Traducere

–          Secţiunea Film

Ora 13.00

Colegiul Naţional „Nichita Stănescu”

Festivitatea de premiere a câştigătorilor Concursului „Lecţii cu Nichita” şi a câştigătorilor Concursului „Noi despre Noi”

Orele 11.00 – 17.00

Pasaj pietonal – Fântână – Tramvai

– Workshop de creaţie plastică „Cum îl văd eu pe Nichita Stănescu”

Participă elevi ai Liceului de Artă „Carmen Sylva” Ploieşti

–          „Gânduri către Nichita” – impresii în jurnal

–          Staţia „Poezia”

Organizator: Casa de Cultură „Ion Luca Caragiale” Ploieşti

29 martie 2011

Orele 10.00 – 18.00

Muzeul Memorial „Nichita Stănescu” Ploieşti

„Acasă la Nichita”

Organizator: Casa de Cultură „Ion Luca Caragiale” Ploieşti

Ora 12.30

Colegiul Naţional „Nichita Stănescu”

Evocare Nichita Stănescu

–          Vizionarea filmelor realizate în cadrul concursului „Lecţii cu Nichita”

–          Recitări de poezie

Orele 13.00 – 15.00

Muzeul Memorial „Nichita Stănescu” Ploieşti

Evocare a operei şi vieţii lui Nichita Stănescu

Organizator: Casa de Cultura „Ion Luca Caragiale” Ploiesti

Ora 17.00

Plopeni, Casa de Cultură

– Inaugurarea activităţii Centrului Regional de Resurse Culturale Sud-Muntenia.

– „Întâlnire cu Nichita”. Manifestare realizată de către participanţii la Festivalul Internaţional de Poezie „Nichita Stănescu” (recitări, muzică, expoziţii de artă plastică)

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508