Luni, 21 martie 2011, începând cu ora 19:00, la Teatrul Odeon din Bucureşti a avut loc cea de-a XI-a ediţie a Galei Premiilor Radio România Cultural, acordate pentru cele mai importante realizări ale anului 2010 în diferite domenii ale culturii. Ion Mureşan a confirmat statutul de mare favorit al premiilor literare din acest an, câştigând cu “cartea Alcool”, Editura Charmides, Premiul pentru Poezie. Ion Mureşan a primit, pe 15 ianuarie 2011, de Ziua Culturii Naţionale, Premiul “Cartea de Poezie a anului 2010” finanţat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, în cadrul unui eveniment organizat de Asociaţia EURO CULTURART şi AgenţiadeCarte.
La Gala Premiilor Radio România Cultural au fost acordate douăsprezece premii, corespunzătoare secţiunilor propuse de organizatori, precum şi trei premii de excelenţă. Gala a fost transmisă în direct de Radio România Cultural, iar versiunea televizată va putea fi urmărită sâmbătă, 26 martie 2011, la TVR Cultural şi, ulterior, la TVR 1. Gala a fost prezentată de scriitorul Florin Iaru, iar publicul s-a delectat cu muzica de jazz a lui Cristian Soleanu, George Natsis, Adrian Flautistu şi Vlad Popescu.
Premiul de Excelenţă i-a fost decernat d-lui Ion Vianu, medic şi scriitor care, prin conştiinţa sa ştiinţifică şi literară devotată adevărului a contribuit în mod convingător la înfăţişarea unor decenii dramatice din istoria noastra recentă.
Premiul ”In memoriam Iosif Sava” i-a fost acordat sopranei Irina Iordăchescu pentru strălucitele debuturi pe scenele operelor de la Bucureşti, Sofia şi Catania, pentru includerea pe afişul prestigiosului festival de la Glyndebourne din 2012 şi prodigioasa activitate din ţară în domeniul liric şi vocal-simfonic.
Premiul Lux Mundi i-a fost înmânat prof. dr. George Banu, teatrolog de talie internaţională, pentru felul în care a integrat prin cărţile sale fenomenul teatral românesc în contextul valorilor mondiale ale artei spectacolului.
Câştigătorii premiilor Radio România Cultural pentru anul 2010 la cele 12 secţiuni au fost următorii:
Poezie: Ion Mureşan pentru “cartea Alcool”, Editura Charmides, Bistriţa, 2010 – o carte exemplară prin forţa discursului, a temelor abordate şi a unor imagini memorabile.
Proză: Ioana Pârvulescu, pentru „Cartea întrebărilor”, Editura Humanitas, Bucureşti, 2010
Film: “Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”, un film de Andrei Ujică, care s-a distins prin originalitate şi curajul de-a pune în faţa publicului o oglindă înfricoşătoare şi încă traumatizantă.
Teatru: Emil Boroghină, directorul fondator al Festivalului International “Shakespeare” -pentru ediţia din 2010 centrată tematic, în mod temerar şi exemplar, pe capodopera “Hamlet”.
Arte plastice: Constantin Blendea – pentru expoziţia retrospectivă de la Palatul Parlamentului, cu lucrări realizate din 1956 şi până în prezent.
Muzică: Dirijorul Cristian Mandeal – pentru activitatea concertistică din anul 2010, susţinută în mare măsură în afara graniţelor ţării: concerte cu Filarmonica din Copenhaga, Orchestre Nationale de Montpellier, Orchestra Naţională Bască, RTE – National Symphony Orchestra din Dublin, Halle Orchester Manchester, Orchestra simfonică din Bournemouth, Slovenian Radio Orchestra din Ljubliana, Orchestra Radio Praga în cadrul Prague Spring Festival, Filarmonica din Varsovia, Filarmonica din Moscova, Winnipeg Symphony Orchestra din Canada.
Educaţie: Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică – ARDOR – pentru lansarea “Academiei de Dezbateri”, program de lecturi critice şi dezbateri publice inspirat din programe tradiţionale din universităţi de prestigiu din lume, proiect finanţat prin programul “Tineret în Acţiune” şi susţinut de Foreign Policy România, Facultăţile de Ştiinţe Politice din Universitatea Bucureşti şi SNSPA.
Ştiinţă: Raluca-Ioana Van Staden – pentru inventarea senzorului care depistează cancerul, pentru care a fost medaliată cu aur la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, unde a fost declarată oficial “cea mai bună femeie inventator”.
Media culturală:
Emisiuni tv culturale: “Ca la carte”, moderator: Cristian Tabără, TVR 1 – pentru consecvenţă, abordarea cu profunzime şi spirit critic a celor mai semnificative apariţii editoriale din spaţiul românesc.
Reviste si suplimente culturale: “Idea” – pentru polivalenţa abordărilor culturale, pentru curajul de a lansa în dezbatere teme sofisticate şi de nişă, dar şi pentru evidenta deschidere către un nou limbaj conceptual în estetica artelor vizuale şi plastice.
Web site-uri culturale: ArtActMagazine.ro – un site de actualitate şi analiză culturală cu articole originale, constituindu-se într-o reflecţie asupra artei contemporane din perspectiva discursurilor interconectate, actualizate la multiple medieri socio-culturale.
Proiecte culturale şi festivaluri: Festivalul Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical „Viaţa e frumoasă” – singurul eveniment de acest gen din România, ajuns în 2010 a ajuns la cea de-a 3-a ediţie, care a însemnat 81 de evenimente la care au participat peste 500 de artişti străini şi peste 200 de artişti români.