Înainte de a deveni Ministru, d-l Kelemen Hunor a fost audiat de comisiile de specialitate ale Parlamentului României pentru a-şi prezenta priorităţile. D-l Kelemen Hunor a declarat atunci că una dintre priorităţile mandatului său va fi „respectarea diversităţii culturale, susţinerea şi protejarea dreptului la diversitate culturală şi lingvistică”. În 2010, pe 23 aprilie, de Ziua Mondială a Cărţii, am fost la o întâlnire cu d-l Kelemen Hunor împreună cu marii scriitori Ana Blandiana şi Alex. Ştefănescu. Am spus atunci ceea ce sunt nevoit să scriu acum: deşi suntem în marea familie europeană şi facem caz de concepte precum multiculturalism şi diversitate culturală, în planul realităţii habar n-avem ce cărţi şi ce personalităţi culturale sunt de urmărit şi de citit în cele 27 de state ale Uniunii Europene! Mai mult, nu ne ştim noi între noi, fie că scriem în română, maghiară, germană, sârbă sau într-o altă limbă a minorităţilor din România. Prioritatea d-lui Kelemen Hunor se îndreaptă, din păcate, spre punctul ei zero!
Dar poate că noul preşedinte al UDMR gândeşte diversitatea culturală doar într-un singur sens: finanţarea cu precădere a proiectelor şi operelor culturale în limba maghiară! E suficient să urmărim şi să analizăm, la rece, distribuţia bugetelor Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi ale Administraţiei Fondului Cultural Naţional, bugete aflate sub autoritatea Ministrului Culturii, ca să vedem şi să înţelegem că proiectele şi finanţările pentru proiectele şi programele culturale maghiare depăşesc cu mult procentul pe care UDMR îl are în Parlamentul României! Practic, în multe cazuri, finanţările pentru proiectele maghiare sunt aproape de 50% din bugetele alocate şi, uneori, depăşesc această medie. Nu ar fi fost aşa de strigător la cer dacă aceşti bani ar fi dus la apariţia unor cărţi de autor ori a unor antologii din maghiară în română şi invers!
Dar nu cultura scrisă naţională e prioritatea d-lui Kelemen Hunor! Asta se poate constata, cu asupra de măsură, din faptul că, în ultimii ani, Ministerul Culturii nu a alocat nici un leu pentru achiziţia de cărţi destinate bibliotecilor publice judeţene, măcar acele cărţi care să susţină prioritatea d-lui Ministru. Nu au fost finanţate, de asemenea, susţinerea traducerii unor autori români în maghiară sau germană ori a unor scriitori de limbă maghiară, germană sau altă limbă a minorităţilor din România. Ar fi bine pentru beneficiul europenismului şi al multiculturalismului ca d-l Kelemen Hunor să arate, prin fapte de arme şi carte, că prioritatea mandatului său nu are doar un singur sens şi semn politic!
Dan Mircea Cipariu