La Editura Vremea, în colecţia “FID- Fapte, Idei, Documente”, au apărut volumele: “Manual de anticristologie. Studii, dosar biblic, traduceri şi comentarii” de Cristian Badilita şi “A treia viaţă” de Hedi Fried.
“Manual de anticristologie. Studii, dosar biblic, traduceri şi comentarii” de Cristian Badilita.
Întemeindu-se pe textele creştine originale, interpretate printr-o grilă filologic-istorică şi teologic-istorică neconfesionalizată şi coerentă, Cristian Bădiliţă retrasează etapele formării credinţei în acest personaj deopotrivă fascinant şi înspăimântător care este Anticrist. Fără să abdice nici o clipă de la rigoarea ştiinţifică, dar adoptând un stil accesibil şi captivant, cartea se adresează nu numai unui număr restrâns de cărturari, ci şi marelui public.
Cristian Badilita s-a născut în 1968. Istoric al creştinismului timpuriu, eseist, poet. Doctor al Universităţii Paris IV-Sorbona cu teza “Métamorphoses de l’Antichrist chez les Pères de l’Eglise” (Paris, Beauchesne, 2005, premiul Salomon Reinach al Asociaţiei Eleniştilor din Franţa; trad. românească, Polirom, 2006). Coordonator al traducerii “Septuagintei” în cadrul New Europe College, Bucureşti. Realizează o traducere comentată a Noului Testament în româneşte. Conduce revista de informaţie şi analiză cultural-religioasă Oglindanet (www.oglindanet.ro). Coordonează colecţia „Pontus Euxinus” la Editura Beauchesne din Paris. Colaborări, cursuri şi conferinţe în România, Franţa, Italia.
Fiică a unei familii de intelectuali evrei din Sighet, Hédi Fried a fost deportată la Auschwitz împreună cu întreaga familie, în perioada ocupaţiei maghiare a Ardealului de nord. A supravieţuit, împreună cu sora sa, şi a ales să trăiască în Suedia. Istoria deportării ei şi cea a inserării dificile într-o nouă societate au fost scrise în două cărţi, apărute deja în româneşte (Frânturi dintr-o viaţă; Drumul la şi de la Auschwitz. Întoarcere la viaţă).
Personalitate marcantă a societăţii civile suedeze, Hédi Fried s-a remarcat prin activitatea neobosită pusa în slujba idealului înţelegerii şi bunei convieţuiri între oameni. Eforturile ei de a face cunoscut coşmarul Holocaustului sunt concretizate în volumul “Pendulul vieţii”.
Pornind de pe poziţiile profesiunii ei de psiholog, a oferit, de mulţi ani încoace, consiliere şi tratament supravieţuitorilor Holocaustului stabiliţi în Suedia. Organizarea unui centru, în care aceşti oameni suferind de traume profunde să fie întâmpinaţi cu căldură şi înţeleşi, este descrisă în volumul “A treia viaţă”.