Reţeaua web e tot mai infestată de forme abjecte ale gândirii egotice promovate sub faldurile anonimatului. Chiar în locuri virtuale pretins culturale poţi să dai de subliteratură, de comentarii “critice” demne de articolele 205, 206 Cod Penal, de un limbaj care îţi face greaţă. Sub diferite nick-name-uri, terorismul cultural şi prostul gust devin tot mai mult o “realitate” a mediului electronic. Purtătorii de opinii refuzaţi de “formatele clasice” şi care n-ar putea ajunge nici măcar până la poarta unei redacţii au ajuns să îşi “deşarte” toate frustrările lor pe bloguri, forumuri ori reţele de socializare! Accesul nelimitat la resursele de comunicare ale Net-ului a născut “suboameni” care au dat mijlocului numit tehnologia comunicării şi informaţiei jegul moral pe care nu l-au putut dejecta pe formatele clasice şi în societate.
Sunt mulţi scriitori şi intelectuali autentici care şi-au retras colaborările din pagini web ori din ziare în urma abuzurilor de limbaj şi de logică exultate pe forumuri ori în locurile virtuale dedicate comentariilor unor articole şi unor texte.
Există voci pro şi contra limitării opiniilor pe Net. Cum cred până la capăt în libertatea de expresie, mă voi situa în tabăra celor care cred că accesul la resursele de comunicare ale noilor tehnologii nu trebuie limitat, cu toate dovezile de pornografie, prost gust, terorism politic şi cultural pe care le-am contorizat până acum.
Problema fundamentală pe care o pun priveşte, în special, felul în care ne raportăm la actele mizerabile de pe reţeaua web. Atitudinea pe care trebuie s-o luăm când într-un grup de discuţii ori cenaclu literar on-line apar forme clare de încălcare a drepturilor fundamentale ale omului. Invizibilizarea teroriştilor culturali, de pe Net şi din afara lui, ar fi nu numai o atitudine înţeleaptă, dar şi una eficientă. Modelul succesului public, în ultimii 20 de ani, a fost dat, de cele mai multe ori, de agresivitate, scandal mediatic, improvizaţie, evaziunea financiară şi morală. Astfel, societatea noastră ne-a oferit personaje de succes public care au devenit, tot mai mult, de tristă şi odioasă convieţuire. Din nenorocire, nu mijlocul e de vină că pe Net proliferează kitsch-ul, anarhismul ori terorismul cultural. Mijlocul, fatalmente, ia chipul şi asemănarea noastră!
Dan Mircea CIPARIU
Da, dar nu vad o rezolvare a problemei…
Din păcate nu toţi sunt precum domnia voastră. Ce frumos este omul ! Dar are şi resturi de eliminat, indiferent de nivelul de cultură ! Trebuie să existe şi un WC, pentru toate. Dar cine stabileşte care elimină mai multe resturi nedigerabile ?
Revin cu o complectare, dacă îmi este permisă: Unii poartă mai mult sau mai puţin, WC-ul în ei !
din pacate nu spui nimic in articolul tau, mi-ar fi placut sa gasesc idei, propuneri de solutii, samd. pentru ca e o chestie care ne deranjeaza pe toti, si eu am inceput sa ma retrag mult in online (prefer spatiile mai private) si daca va fi cazul o voi face de tot.
ce-ncerc sa fac este sa moderez comentariile, cum vad ca faceti si voi pe agentia de carte, in limita unui minim bun simt. mai mult de-atat?
Imaginea asta e cea mai reprezentativa pentru ceea ce simt cand citesc ce spui aici http://shoppers.ro/i_feel_like.jpg
http://cititordeproza.ning.com/group/cesedezbateinrepublicacititordeproza/forum/topics/terorismul-cultural-pe-net-un