Marţi, 22 februarie 2011, ora 18:00, la Atrium Classic Cafe (Piaţa Mică nr. 16, Sibiu), va avea loc a doua ediţie din acest an a „Serilor Artgotice – arte în dialog”. Proiectul este organizat de Asociaţia Artgothica Sibiu, pentru a facilita dialogul între artişti din oraşe diferite, dar şi între artişti şi publicul larg. Invitaţii serii sunt scriitorul Silviu Guga şi artistul plastic Niu Herişanu.
Scriitorul Silviu Guga a debutat în antologia cenaclului studenţesc „Pavel Dan” din Timişoara, „Efigii”, în 1968. În acelaşi an, a publicat în revista “Amfiteatru” o povestire care a fost apreciată de Monica Lovinescu la postul de radio “Europa liberă”. Debutul său în volum a fost sistat în 1972, întrucât titlul cărţii era „Ceva trebuie sacrificat”, iar autorul nu a acceptat să-l schimbe după cum i se sugerase. Abia după 35 de ani, în 2007, a debutat cu romanul „Băiatul din două lumi”, care a primit Premiul pentru debut al Filialei Sibiu a Uniunii Scriitorilor din România, fiind apoi tradus în limbile italiană şi maghiară.
Artistul plastic Niu Herişanu a urmat cursurile Şcolii de Arte Timişoara, specializarea Sculptură-ceramică, după care a efectuat o specializare în artă decorativă şi design de interior în Bucureşti. A fost creator de produse ceramice, sculptor, designer de interior şi restaurator în piatră şi ceramică. După 1989, şi-a continuat activitatea ca artist plastic liber profesionist, executând lucrări de sculptură, ceramică, grafică, grafică publicitară, design, design de interior, instalaţii, artă monumentală şi restaurare în spaţii particulare, sedii de firme, hoteluri, supermarketuri şi spaţii publice, în ţară şi peste hotare. Din 1980 până în prezent, a avut cinci expoziţii personale de sculptură şi ceramică şi participă cu lucrări de artă plastică la majoritatea saloanelor anuale, bienale de sculptură şi ceramică, precum şi tabere de creaţie şi expoziţii de grup (peste 150). Lucrările sale pot fi regăsite în colecţii particulare şi publice în peste 30 de ţări din întreaga lume.
Membrii Asociaţiei şi invitaţii lor se vor întâlni cu publicul în fiecare lună, pentru a propune sibienilor un dialog cu artişti locali sau din alte oraşe ale ţării, reprezentanţi a două arte. De fiecare dată va fi invitat un scriitor, iar cel de-al doilea invitat va reprezenta, după caz, pictura, sculptura, filmul, muzica sau alte domenii ale artei.
“Serile Artgotice” au fost organizate cu succes în 2008, 2009 şi 2010, stabilind contacte cu scriitori din Marea Britanie, Cenaclul literar „Reflexos” din Madrid, precum şi Compania „Artejescal” din Madrid, care a început anul trecut un proiect de promovare a artiştilor plastici sibieni în lume.
Ce pacat ca nu sunt in Sibiu. Invidiez pe cei care il vor intalni pe fostul meu profesor si reputatul scriitor Silviu Guga. Eram curios sa-l vad si sa aflu mai multe si despre Niu Herisanu pe care nu l-am cunoscut.
Felicitari organizatorilor „Serilor artgotice”.