În cadrul antenei EUNIC SUA în New York, a cărei conducere este asigurată în prezent de ICRNY (Corina Şuteu), grupul de Institute culturale europene din metropola americană s-a reunit la Museum for the Moving Image, o locaţie impresionant renovată, plasată în Queens şi dedicată evoluţiei tehnicilor artei cinematografice. Reuniunea a fost ocazia recapitulării câtorva dintre proiectele toamnei 2010, înregistrând succesul de care s-au bucurat proiectele „Întrebări frecvente despre Serbia”, expoziţie de artă contemporană ce adus în dialog lucrări ale unor artişti de prestigiu din Balcani, printre care Dan Perjovschi; festivalul „New Literature from Europe”, în cadrul căruia Gabriela Adameşteanu s-a alăturat altor şapte autori europeni, prezentând „Dimineaţa pierdută”, în curs de apariţie în SUA, într-un maraton literar organizat de opt institute culturale europene; sau întâlnirea-conferinţă susţinută de Rod Fisher, cu participarea excepţională a preşedintelui reţelei globale EUNIC, Horia-Roman Patapievici, prezentând concluziile unui recent studiu comparativ despre diplomaţia culturală în Europa.
În acelaşi context, acţiunea de lobby în favoarea facilitării procesului de obţinere a vizelor de lucru pentru artişti străini în SUA, iniţiată şi coordonată de ICRNY începând din 2010, s-a bucurat în continuare de un un răspuns extrem de activ din partea unor membri ai reţelei precum Olanda, Polonia, Spania, Austria sau Franţa. O poziţie oficială a reţelei din New York este redactată în acest sens în colaborare cu APAP (Association of Performing Arts Presenters), şi o delegaţie a reţelei şi-a propus să programeze în anul 2011 întâlniri succesive cu oficialităţile americane (în strânsă colaborare cu asociaţiile artistice din SUA). Directorul serviciilor culturale olandeze a susţinut în cadrul reuniunii că organizarea şi iniţierea acestui think thank este una dintre cele mai eficiente şi utile acţiuni pe care EUNIC le poate întreprinde în contextual american, în care circulaţia artiştilor din teatru, dans sau muzică este îngrădită prin proceduri birocratice îndelungate şi foarte costisitoare, de obţinere a vizei SUA.
Programul reţelei din New York mai include în acest an organizarea unor evenimente precum: festivalul de film european Dissappearing Act III, festivalul New Literature from Europe, festivalul de muzică experimentală Moving Sounds şi Artists in Schools – proiect iniţiat de ICRNY care constă în prezenţa unor artişti invitaţi de Institutele europene pentru realizarea unor ateliere în şcolile new-yorkeze.
Imi dau cuvantul ca nu va critic din rautate, mai ales pt. ca am vazut ca ati fost receptivi la sugestiile mele referitor la necesitatea introducerii in articole a datelor de contact/adreselor evenimentelor pe care le mentionati…
Totusi, trebuie sa dati dovada de consecventa si sa adaugati si URL-ul organizatorilor…cine/ce/unde se afla, de ex., EUNIC SUA din New York?? Dar ICRNY ? In felul asta veti contribui enorm cu informatie relevanta la UX-ul( User Experience) cititorilor.
In rest, faceti o treaba tot mai buna – keep up the good work !