Joi, 3 martie 2011, ora 17.00, la sediul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (Str. Alecu Russo, nr. 13-19, etaj 5, ap. 11, Bucureşti), va avea loc lansarea volumului “Reeducarea în România comunistă (1948-1955).Vol. II: Târgşor, Gherla” de Mircea Stănescu, apărut în colecţia „Document” a Editurii Polirom. Lansarea va fi urmată de o dezbatere, la care vor participa, alături de autor, foşti deţinuţi politici, precum şi: Dorin Dobrincu, director Arhivele Naţionale; Aristide Ionescu, fost deţinut politic şi vice-preşedinte al Fundaţiei Culturale Memoria – Filiala Argeş; Ioan Stanomir, IICCMER; Dumitru Lăcătuşu, IICCMER. Evenimentul este organizat împreună cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).
Cele trei volume ale seriei “Reeducarea în România comunistă” oferă o istorie completă a reeducării de tip Piteşti, de la primele tentative – închisorile Aiud şi Suceava – până la stoparea ei oficială. Căutările în arhive şi discuţiile cu foşti deţinuţi au dat naştere acestei lucrări al cărei scop este, conform autorului, „să redea istoria încercărilor regimului comunist din România de a restructura (reeduca) deţinuţii politici, adică de a-i transforma din duşmani (reali sau presupuşi) în aderenţi (reali) ai doctrinei şi practicii comuniste”.
Volumul al doilea prezintă cazurile de reeducare de la Târgşorul Nou (1948-1950), închisoarea destinată foştilor elevi, şi din penitenciarul de la Gherla (1950-1955), unde au fost aduşi deţinuţi şi cadre de la Piteşti. Tehnicile de „demascare”, bătăile şi tortura au provocat infirmitatea şi moartea unui număr foarte mare dintre victimele acestui experiment descris de autorii lui ca „pedagogic”.
Mircea Stănescu, doctor în filosofie al Universităţii Bucureşti, este consilier principal (arhivist) la Arhivele Naţionale ale României, Direcţia Arhivelor Naţionale Istorice Centrale. Între 1999 şi 2002 a efectuat stagii de cercetare în ştiinţe politice la Institut d’Etudes Politiques, iar în perioada februarie-iunie 2002 un stagiu de cercetare postdoctoral în sociologie politică la Maison des Sciences de l’Homme. A participat cu comunicări ştiinţifice la numeroase simpozioane şi conferinţe şi a publicat articole în revistele Memoria şi Timpul. Este coautor al manualelor de istorie pentru clasele a X-a şi a XI-a apărute la Editura Sigma în 2005 şi 2006. La Editura Polirom a mai publicat “Reeducarea în România comunistă (1945-1952), vol. I, Aiud, Suceava, Piteşti, Braşov” (2010).